10 Dingen die je misloopt als je niet sport

Voor de meeste mensen is het wel bekend dat sporten gezond is en veel voordelen met zich meebrengt. Maar wat zijn deze voordelen nou precies? En wat loop je mis als je niet genoeg sport? Lees hier welke 10 dingen je misloopt op fysiek en mentaal vlak als je het belangrijker vindt om op de bank te blijven hangen in plaats van in beweging te komen.

1. Meer zelfvertrouwen

Uit het Human Capital Model van Richard Bailey blijkt dat beweging en sport mensen meer zelfvertrouwen geeft. Sporten zorgt ervoor dat je je krachtiger gaat voelen. Je gaat er beter uit zien en merkt vooruitgang in andere aspecten van je leven. Denk bijvoorbeeld aan de productiviteit in je werk omdat je intrinsieke motivatie een boost krijgt. Ook al schiet je zelfvertrouwen zonder te sporten al door het dak, sporten gaat dit zelfvertrouwen gegarandeerd nog een extra boost geven.

 

2. Minder stress

Een drukke dag met deadline stress? Of een belangrijk tentamen wat veel stress oplevert? Wanneer je op een dag met veel stress even gaat sporten, dit hoeft maar 30 minuutjes te zijn, merk je dat je na het sporten een stuk minder gestrest bent. Sport gaat stress tegen. Na het sporten is je hoofd helemaal leeg en kun je er met een frisse blik weer tegen aan.

 

3. Meer energie

Je komt thuis van je werk, ploft op de bank, trekt een zak chips open en zet je favoriete serie aan. Dit is een situatie waar veel mensen zich in zullen herkennen. Weinig energie aan het einde van je school- of werkdag. Een lastig moment om alsnog te gaan sporten. Toch zijn dit juist de momenten wanneer sporten belangrijk is. Door actief bezig te zijn met je lichaam krijg je meer energie. Je lichaam maakt tijdens het sporten namelijk endorfine aan. Van deze stof krijg je meer energie en krijg je een positief gevoel. Sporten verbetert ook de kwaliteit van je nachtrust, je slaapt namelijk beter en dieper in. Zo zul je een betere conditie opbouwen, beter slapen en zo kun je er de volgende dag met meer energie weer tegen aan.

 

4. Nieuwe sociale contacten

Tijdens het sporten kun je makkelijk in contact komen met anderen mensen. Zo heb je naast je werk of school ook nog anderen contacten gedurende de week. Denk er eens aan om je in te schrijven voor een hartloopclubje of ga eens een small group training volgen. Je zult merken dat het sporten in een groep erg motiverend en gezellig is.

 

5. Sterkere botten

Het belasten van je botten is belangrijk om sterk te worden en te blijven. Door regelmatig te sporten zorg je ervoor dat je botten sterk blijven, dit vertelt deskundig sportfysiotherapeut Jeroen Bijman.  Wanneer je botten nooit worden belast, zeker na je 30e, zullen je botten steeds zwakker worden. Door regelmatig te sporten voorkom je dat je op oudere leeftijd een grote kans hebt om iets te breken.

 

6. Gezond hart

Verstopte aderen en een hoge bloeddruk veroorzaken vaak hartproblemen. Wanneer je regelmatig sport is de kans groot dat je hier geen last van krijgt. Door je hart te trainen, met cardio training, heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Hoe beter je hart het zuurstof door je lichaam kan pompen, hoe beter je functioneert.

 

7. Minder kans op depressie

Uit onderzoek van het Trimbos instituut (Netherlands institute of mental health and addiction) is gebleken dat sporters minder vaak depressies hebben dan niet sporters. Sporten zal gelijk staan aan het slikken van antidepressiva. Wanneer je sport kun je je gedachtes even verzetten en blijf je minder snel in vervelende gedachtes hangen. Wanneer je niet sport loop je de vele voordelen van sporten ook mis. Overgewicht kan bijvoorbeeld aanleiding zijn tot een depressief gevoel. Wanneer je sport kun je dit voorkomen.

 

8. Minder kans op ziektes

Lichaamsbeweging heeft bij iedereen een positief effect om de kans op ziektes te verminderen. Sporten is een effectieve manier om de kans op ziektes tegen te gaan, in welke fase van je leven je ook zit. Obesitas en kanker zijn twee voorbeelden van ziektes die bij een gezonde levensstijl minder snel op zullen treden.

 

9. Verbeterde hersenwerking

Na een hele dag je hersenen te hebben gekraakt over ingewikkelde tentamenstof of veel kantoor werk te hebben verricht ben je geestelijk vaak uitgeput. Wanneer je je dan lichamelijk gaat inspannen verdwijnt deze geestelijke vermoeidheid. Dit komt door de hoeveelheid bloed en zuurstof die naar de hersenen stroomt. Na het sporten voel je je weer opgewekt. Zo is ook uit onderzoek gebleken dat kinderen die sporten betere prestaties leveren op school.

 

10. Betere spijsvertering

Voldoende lichaamsbeweging heeft een positief effect op je spijsvertering. Dit bevordert namelijk de beweging van de darmen, dit is belangrijk voor de vertering van je eten. Wanneer je regelmatig last hebt van je darmen, met bijvoorbeeld obstipatie of een opgeblazen gevoel, kun je veel baat hebben bij wat lichaamsbeweging. Ook al zal je hier op dat moment niet zo veel zin in hebben, is het wel beter om lekker in beweging te blijven. Let er wel op dat je zo’n twee uur voor het sporten geen grote maaltijd meer eet. Wanneer je kort na je maaltijd toch wat beweging wil, is even een stukje wandelen de beste optie.

 

Begin!

Genoeg redenen dus om te gaan beginnen met sporten. Of wanneer je al fanatiek bezig bent dit juist vast te blijven houden! Als je moeite hebt om in beweging te komen bedenk dan eens wat je misloopt aan de hand van bovenstaande punten. Wil je dat? Of wil je toch aan een gezonder en fitter lichaam werken? Juist, dat wil je! Kom dus van die bank af en kom in beweging!