9 Afval tips (zonder afvalshakes)

Voor de meeste mensen is afvallen een enorme uitdaging. Dit is helemaal niet nodig. Om je te helpen geef ik in deze blog 9 afval tips die kunnen helpen bij het afvallen. Deze afval tips zijn voor iedereen toe te passen. Ik ga geen magische producten aanbevelen zoals afvalshakes, want die zijn er niet. Bij afvallen komt het erop neer dat je het gewoon moet doen. Wanneer je al deze tips toepast ga je gegarandeerd kilo’s verliezen.

1. Afvalshakes zijn bullshit

Val niet voor de magische producten zoals de ‘afvalshakes’ en de ‘afslankthee’. Deze producten zijn namelijk helemaal niet voedzaam genoeg. Bij het gebruik van deze producten ga je een hele hoop essentiële nutriënten missen. Denk hierbij aan het binnenkrijgen van genoeg vezels, eiwitten en vetten. Het dieet wat bij deze producten hoort is ongezond en ga je gegarandeerd ook niet lang volhouden.

 

2. Eet minder calorieën dan je verbruikt

Het basisprincipe van afvallen is dat je ervoor moet zorgen dat je meer energie verbruikt dan dat je binnen krijgt. Zo creëer je een calorie tekort. Door dit calorie te kort val je af. Dit komt omdat je lichaam dan vet gaat verbranden als bron van energie. Stel je voor, een persoon verbruikt 2.500 calorieën per dag. Dan gaat deze persoon afvallen wanneer hij of zij minder dan 2.500 calorieën uit voeding binnen krijgt. Ook al eet je 2 pizza’s per dag, zo lang je onder je energiebehoefte blijft val je af. De hoeveelheid energie die je verbruikt kun je uitrekenen met deze tool.

 

3. Meer bewegen

Pak eens de fiets naar je werk in plaats van de auto. Loop tijdens je pauze even een rondje of pas sitting breaks gedurende je werkdag toe. Pak de trap in plaats van de roltrap of lift. Dit soort kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Je zult merken dat je je na een tijdje een stuk fitter gaat voelen en niet meer hijgend de trap op loopt. En daarnaast moet er natuurlijk ook nog steeds lekker gesport worden ;).

 

4. Maak er geen obsessie van

Het afvallen moet geen ongezonde obsessie worden, zoals een crash dieet. Wanneer je gaat crash diëten kom je binnen de kortste keren weer kilo’s aan omdat je lichaam opeens heel veel kilo’s is verloren en een enorm energietekort heeft. Als je dan de kilo’s bent verloren die je wilde verliezen, en weer normaal gaat eten, vliegen deze kilo’s er net zo snel weer aan. Pak het dus rustig en geleidelijk aan. Wanneer je een keer op een verjaardag bent en dat lekkere stukje taart niet kan laten staan, ga dan niet zodra je thuis bent alles er obsessief af sporten. Het afvallen moet een goede balans houden in je leven. Ja, je moet er zeker rekening mee houden. Maar ga niet stressen als je een keer een mindere dag hebt. Pak het de volgende dag gewoon meteen weer op.

 

5. Ga niet cold turkey

Om het afvalproces vol te houden, is het niet aan te raden om van de een op de andere dag maar de helft te eten dan daarvoor. Maak kleine stapjes. Begin eerst eens om wat ongezonde dingen te laten staan. Bijvoorbeeld het bakje chips ‘s avonds voor de tv, het koekje bij de koffie of de kroket die je tussendoor even uit de muur trekt. Vervolgens ga je kijken of je bepaalde dingen die je eet beter kunt vervangen. Door bijvoorbeeld in plaats van pindakaas op je brood te doen te kiezen voor magere kipfilet. Of de vette hamburger die ‘s avonds op je bord ligt te vervangen door een stukje vis. Op deze manier pas je je eetgewoontes langzaam aan en houd je het een stuk langer vol.

 

6. Stel een doel

Begin niet aan een afvalproces zonder enig idee te hebben van wat je wil bereiken. Door een duidelijk doel te stellen, kun je de progressie goed bijhouden. Ook kun je dan eerlijk naar jezelf zijn. Wanneer je je doel nog niet hebt behaald, weet je dat je er even een tandje bij moet doen. Stel niet alleen een doel voor hoeveel kilo je wil afvallen maar bijvoorbeeld ook dat je drie keer per week naar de sportschool moet gaan en 5 keer per week je eigen maaltijd moet koken. Of misschien wil je wel weer in je lievelingsbroek passen of wil je weer fit genoeg zijn om met je kinderen te spelen. Er hoeft dus niet altijd een bepaald aantal kilo aan je doel te hangen.

 

7. Geen pakjes en zakjes

Focus je vooral op ‘echt eten’. Dit betekent dat je de voeding uit pakjes en zakjes zo veel mogelijk moet vermijden. Focus op voeding als vlees en vis, vers fruit, groentes en wat noten en zaden. Daarbij kun je bijvoorbeeld wat rijst eten. Deze voeding is een stuk voedzamer en gezonder.

 

8. Luister naar je lichaam

Honger jezelf niet uit. Wanneer je een super heftige gym-sessie hebt gehad, kun je best wel wat extra energie gebruiken. Eet dan gewoon net even wat meer dan normaal. Het is niet nodig om dan de hele dag met een hongergevoel rond te gaan lopen.

 

9. Nachtrust

Voldoende nachtrust is ten eerste gewoon ontzettend belangrijk voor je algemene gezondheid. Maar de kwaliteit van je nachtrust heeft ook een grote impact op je lichaamsgewicht. Met voldoende slaap houd je het hongerhormoon en het verzadiginghormoon in balans. Wanneer deze hormonen niet in balans zijn, voel je je niet verzadigt. Dit is niet voordelig bij het afvallen. Daarnaast verbrand je tijdens je slaap energie uit vetreserves. Als je te weinig slaapt verbrand je simpelweg dus gewoon minder vet. Als laatste is het ook gewoon een stuk moeilijker om gemotiveerd te zijn als je heel erg moe bent. Dan kies je er eerder voor om een pizzaatje te laten bezorgen in plaats van zelf een gezonde maaltijd te koken en te gaan sporten. Maar hoeveel uurtjes moet je voor voldoende nachtrust dan maken? Elke nacht 8 uur onder de wol is optimaal.

Afvallen is dus geen sprint maar een marathon. Het is belangrijk om je leven niet in één keer 180 graden om te draaien. Ga alle bovenstaande afval tips geleidelijk toepassen in je leven. Begin eens met wat minder te eten en wat meer te bewegen. Dit is al de eerste stap in de goede richting. Ga daarna kijken of je bepaalde dingen misschien beter even wat minder of niet meer kunt eten. Vervolgens ga je meer op de details letten, zoals de kwaliteit van je nachtrust. Begin nu meteen met het stellen van een doel en hou deze 9 afval tips bij de hand.