Beste fietstrainer kopen? Bekijk de top 10!

Ben jij op zoek naar de beste fietstrainer om binnenhuis extra trainingskilometers te maken? Met een fietstrainer train je indoor, op het moment dat het jou uitkomt.

Weer of geen weer: jij zet jouw fiets op je fietstrainer en kunt direct aan de slag. Vraag je je af welke fietstrainer voor jou de beste keuze is? Wij hebben de 10 beste fietstrainers van het moment voor je op een rij gezet.

Soorten fietstrainers

Voordat je een fietstrainer koopt, is het handig om te bepalen wat voor type trainer jij nodig hebt. Er zijn namelijk meerdere soorten fietstrainers met verschillende functionaliteiten.

Rollerbank

Tacx Galaxia beste rollerbank trainer

Het systeem van een rollenbank is simpel: je zet je fiets erop, en je begint met fietsen. De fiets staat niet vast, waardoor het fietsen bijna exact hetzelfde voelt als op de weg. 

De rollenbank is vooral geschikt als je niet al te hoge eisen hebt en je de trainer wilt gebruiken voor duurtrainingen of bloktrainingen.

Tacx Galaxia beste rollerbank trainer

Basis fietstrainer

Tacx Boost Trainer

Naast de rollerbank is er de basis fietstrainer. Het verschil met de rollerbank is dat je de fiets aan het systeem vast klikt. 

Hierdoor staat de fiets stevig, wat een beetje het idee van een hometrainer geeft. De basis fietstrainer is het meest geschikt voor een warming-up of zelf samengestelde trainingen.

Tacx Boost Trainer

Interactieve fietstrainer

Interactieve fietstrainer

Wil je jouw indoor training dynamischer maken? Met een interactieve fietstrainer is het mogelijk om complete wedstrijden te simuleren en wedstrijden tegen je fietsmaatjes te rijden. 

Ga je een virtuele ‘berg’ beklimmen, dan past de fietstrainer de weerstand automatisch aan. Sluit je de interactieve fietstrainer aan op een tv, dan zie je precies welke route je aflegt.

 

Interactieve fietstrainer

Belangrijke eigenschappen van een fietstrainer

Elke sporter is anders, daarom is er niet één soort fietstrainer als beste aan te wijzen. Wel is het bij het kopen van een fietstrainer belangrijk om op een aantal aspecten te letten.

Aandrijving

Bij het kopen van een fietstrainer voor je racefiets of mountainbike heb je de keuze uit twee verschillende aandrijfmethodes. Een direct drive aandrijving of een wheel on aandrijving. Wat zijn de verschillen?

Direct drive

Voor een zo realistisch mogelijk indoor training gebruik je een fietstrainer met direct drive aandrijving. In dit geval bevestig je de fiets zonder achterwiel wiel aan de trainer. Het is hierdoor mogelijk om met zware weerstand te fietsen en hoge stijgingspercentages te simuleren.

Een direct drive aandrijving is zowel voor interactieve als voor basis fietstrainers beschikbaar.

Wheel on

Bij een wheel on aandrijving bevestig je de fiets met het achterwiel aan de trainer. De fiets staat op een remrol: deze regelt de weerstand. Het systeem is zeer eenvoudig in gebruik, maar de fietservaring is een stuk minder realistisch dan bij een direct drive aandrijving.

 

Een wheel on aandrijving is zowel voor interactieve als voor basis fietstrainers beschikbaar.

Type rem

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is het type rem. Een rem zorgt namelijk voor de weerstand die jouw training lichter of zwaarder maakt. Welke type remmen zijn er?

Elektromagneetrem

Een elektromagneetrem werkt door middel van een magnetisch veld dat weerstand creëert. De remkracht van dit type rem is erg sterk en kan maar liefst een stijgingspercentage van 20% simuleren. Wil je dit type rem gebruiken, dan is het wel noodzakelijk om de trainer aan te sluiten op het stroomnet.

Motorrem

Een motorrem wekt energie op door middel van een dynamo. Ook dit type rem is sterk en kan een stijgingspercentage van maximaal 15% simuleren.

Magneetrem

De magneetrem is de meest eenvoudige rem. Hoe harder je fietst, hoe meer weerstand de rem geeft. Via een app of handschakelaar stel je de gewenste weerstand in. Je kunt een trainer met magneetrem zonder stroom gebruiken.

Vloeistofrem

Een vloeistofrem geeft een realistisch fietsgevoel. Bij dit type rem ontstaat weerstand door een vliegwiel dat in een vloeistof-bad ronddraait. Hoe sneller je fiets, hoe meer weerstand de rem geeft. Ook voor dit type rem is geen stroom nodig.

Slijtingspercentage

Hoe meer weerstand, hoe hoger het stijgingspercentage. Hoeveel stijgingspercentage jouw fietstrainer nodig heeft, hangt af van het type work-out dat je wilt doen.

Wil je veel hoogtemeters maken en een echte bergetappe simuleren? Kies dan een trainer met een stijgingspercentage tussen de 10% en 20%. Wil je fietstocht door het Nederlandse landschap nabootsen? In dit geval heb je aan een stijgingspercentage van 7% meer dan voldoende.

Top 10 beste fietstrainers

Om het je gemakkelijk te maken hebben we de 10 beste fietstrainers hieronder voor je op een rij gezet.

1. Elite Qubo Power Smart B+ (Beste interactieve trainer)

Elite Qubo Power Smart B+ beste interactieve fietstrainer

Een veelgebruikte trainer is de Elite Qubo Power Smart B+. Deze fietstrainer is uitgerust met een wheel on aandrijving, magneetrem en 8 verschillende weerstandsniveaus.

Het systeem is eenvoudig uit te klappen en makkelijk op te zetten, te verplaatsen en op te bergen. De fietstrainer is zeer stabiel en te gebruiken zonder netstroom. Wat ons betreft is dit de ideale interactieve trainer om alles uit je training te halen!

Elite Qubo Power Smart B+ beste interactieve fietstrainer

2. Wahoo KICKR Snap

Deze Wahoo fietstrainer is een van de topmodellen van Wahoo. De interactieve trainer heeft een wheel on aandrijving, kan een stijgingspercentage van 12% simuleren en is te koppelen met diverse fiets-apps.

De trainer is geschikt voor intensief thuisgebruik en maakt jouw training uitdagend en afwisselend.

3. Wahoo KICKR core

Wahoo KICKR core

Een andere topper onder de Wahoo fietstrainers is de KICKR Core. Deze fietstrainer is uitgerust met een direct drive aandrijving en heeft een maximaal hellingpercentage van 16%.

Door deze aandrijvingsmethode en het grote vliegwiel creëer je met deze trainer een zeer realistische indoor ervaring. Zo ben jij straks in het voorjaar weer direct gewend aan de weg!

Wahoo KICKR core

4. Tacx Flux 2

Wil je aan jouw klimkunsten werken en ga je graag tot het uiterste? Ook de Tacx Flux 2 kan maar liefst een helling van 16% simuleren. 

De trainer is uitgerust met een elektrorem en een vliegwiel van 7,6 kg. Hierdoor creëer je met deze fiets een realistisch en comfortabel rijgevoel.

5. Elite turno smart

Ben je op zoek naar een interactieve fietstrainer met een vloeistofrem? Dan is de Elite Turno Smart een interessante optie. Deze direct drive fietstrainer is zeer stil en te combineren met verschillende type achterwielen (zowel steekas als quick release wielen).

6. Tacx Boost trainer (Beste basis trainer)

Tacx Boost Trainer

Ben je op zoek naar een goede basis trainer? Dan adviseren wij De Tacx Boost trainer. Deze fietstrainer is zeer stil, nauwkeurig en krachtig.

Het model is uitgerust met een vloeistofrem, direct drive aandrijving en is via Bluetooth te verbinden met trainingssoftware. Wat ons betreft is dit de beste basis trainer van het moment.

Tacx Boost Trainer

7. Elite Qubo Fluid

Elite Qubo Fluid

Stabiel en geluidloos: dat is wat je van de Elite Qubo Fluid mag verwachten. Deze trainer is eenvoudig te installeren en biedt je de mogelijkheid om zeer vloeiend te trainen. De fiets is met één simpele beweging te vergrendelen en te ontgrendelen.

Besluit je op het laatste moment om je rondje toch buiten te doen? Met de Elite Qubo Fluid heb je je fiets direct bij de hand!

Elite Qubo Fluid

8. Elite Novo Force

Elite Novo Force

Een andere populaire basis trainer van Elite is de Elite Novo Force. Uitgerust met een wheel-on aandrijving, magneetrem en 8 weerstandniveaus. Ideaal om je conditie op peil te houden in de winter!

Elite Novo Force

9. Tacx Galaxia (Beste rollerbank trainer)

Tacx Galaxia beste rollerbank trainer

Ga je voor een rollerbank trainer? Kijk dan zeker even naar de Tacx Galaxia. Wat ons betreft is dit de beste rollerbank trainer van het moment.

Deze rollerbank is voorzien van een schommelsysteem dat voorwaartse en achterwaartse acceleraties absorbeert. Hierdoor rijd je lekker vlot, terwijl je veilig op je plaats blijft.

Tacx Galaxia beste rollerbank trainer

10. Tacx Antares

Tacx Antares

De Tacx Antares is een slim vormgegeven rollerbank: hij is inschuifbaar tot 80 cm. Hierdoor is hij makkelijk te vervoeren en op te bergen. 

De conisch gevormde rollers zorgen ervoor dat je altijd netjes in het midden van de trainer blijft rijden. Wel zo prettig!  

Tacx Antares

Fietstrainer kopen?

Heb je de juiste trainer voor jouw indoor fietstraining gevonden? Mooi zo! Door op de link te klikken kun je jouw gewenste fietstrainer direct bestellen. Of kijk zelf rond op de onderstaande webshops. Maak je homegym compleet en bekijk alle beste fitnessapparaten voor thuis.