Beste spinningfiets kopen? Bekijk onze top 5!

Wil jij weten wat de beste spinningfiets is voor jou? Wij presenteren de top 5 beste spinningfietsen van dit moment. In dit artikel zie je de meest populaire spinningfietsen van 2023.

Je gehele onderlichaam trainen, op een gezonde manier afvallen, je conditie verbeteren of simpelweg je hoofd leegmaken? De spinningfiets is dan de ideale keuze. Spinning is namelijk een goede low impact cardiotraining. Op de spinfiets neem je een sportieve wielrenhouding aan, waardoor je veel tempo kunt maken. Zo verleg je grenzen en bereik je sneller jouw doelen. Niet elke spinningfiets is hetzelfde. In dit artikel vertellen wij je daarom alles over onze top 5. Ook leggen wij je uitgebreid uit waar je juist op moet letten bij de aanschaf van een spinningfiets.

Wat is een spinningfiets?

Met een spinningfiets werk je aan je conditie, spierkracht en zelfs je mentale gesteldheid. Je traint vrijwel alle spieren in je lichaam. De spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem. Dit houdt in dat als jij stopt met fietsen, de trappers gewoon doordraaien.

Dit komt door het zware vliegwiel aan de voorkant. Bij het doortrapsysteem van de spinningfiets ligt de focus puur op hard fietsen. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een hometrainer waar de focus meer ligt op bewegen. Tijdens spinning beweeg je soepel. Hierdoor levert spinning geen schokken op en geniet je van een goede trainingssessie zonder dat je last krijgt van gewrichten.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een spinningfiets!

Bij de aanschaf van een spinningfiets is het belangrijk om op meerdere onderdelen van de fiets te letten. Denk bijvoorbeeld aan het weerstandssysteem, de aandrijving en de verstelbaarheid van het zadel/stuur.

Viltblok of magnetisch weerstandssysteem

Sommige spinningfietsen hebben een viltblokje als weerstandssysteem. Dit is een goedkopere keuze dan een vergelijkbare fiets met magnetische weerstand. Een viltblok geeft je constante weerstand, maar het nadeel is dat het blok eens in het half jaar aan vervanging toe is. Daarnaast moet je het blok periodiek smeren met olie op siliconenbasis. Een ander nadeel is het geluid vanwege het fysieke contact met het vliegwiel. Wil je het vliegwiel direct stilzetten? Dan druk je gemakkelijk de weerstandsknop in. Deze knop is alleen niet voorzien van een indicator.

In tegenstelling tot het viltblok maakt een magnetisch weerstandssysteem geen fysiek contact met het vliegwiel. Dit systeem werkt middels het wervelstroom principe. Het systeem is geruisloos en vergt geen onderhoud. Bovendien is een dergelijke fiets voorzien van een weerstand indicator. Om het vliegwiel te stoppen, beschikt de fiets over remblokken. Heeft dit systeem geen nadeel? Jazeker. Men noemt soms dat bij een elektronisch geregeld weerstandssysteem de weerstand toeneemt naarmate je cadans omhoog gaat.

Aandrijving

Een ander onderdeel om rekening mee te houden bij aanschaf is de aandrijving. Je hebt namelijk de keuze uit een ketting of industriële V-snaar. De ketting maakt veel geluid, maar een V-snaar niet. Ook dien je de ketting periodiek in te spuiten met siliconenspray. De V-snaar behoeft daarentegen geen onderhoud.

Vliegwiel gewicht

Buiten de aandrijving en het weerstandssysteem is het gewicht van het vliegwiel een essentieel aspect. Het vliegwiel maakt de roterende beweging en is bepalend voor de weerstand. Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe groter het bereik van de weerstand. Je kunt niet zomaar stoppen met trappen. Door middel van de noodstop is direct stoppen wel mogelijk.

Gewicht spinningfiets

Het gewicht van de fiets is belangrijk, want dit staat in verband met de stabiliteit van de bike. Hoe zwaarder de fiets, hoe stabieler de fiets is. Dit merk je bijvoorbeeld bij een staande klim.

Instelbaar zadel en stuur

De meeste spinningfietsen maken het mogelijk om eenvoudig het zadel en stuur aan te passen aan jouw wensen. Alleen niet elk stuur geeft de mogelijkheid om het stuur naar voor of naar achteren te schuiven. Dit is belangrijk voor de houding op de fiets. Goed is om hier aandacht aan te schenken, voordat je overgaat tot een aankoop.

Pedaalsysteem

Welke pedalen wil je op de fiets hebben om alles uit je intensieve fietssessie te halen? Dit is een vraag die je jezelf zeker moet stellen als je kiest voor een bepaalde spinningfiets. Klikpedalen zijn een aanrader. Denk aan het SPD systeem (Shimano Pedaling Dynamics). Zo voer je zowel je duw-als trekbeweging volledig uit en train je verschillende spiergroepen. Je fiets uitproberen met alleen de normale sportschoenen? Let dan bij de fiets op de zogeheten riempjes aan de pedalen. Zo blijft je voet steviger op de trapper zitten, waardoor je de duw- en trekbewegingen maakt.

Top 5 beste spinningfiets van 2023

Werk aan je conditie en je lichaam met de top 5 spinningfietsen van 2023:

1. FitBike Race Magnetic pro

De Fitbike Race Magnetic Pro is een hooggewaardeerde spinningfiets die geschikt is voor zowel de fanatieke thuissporter als de professional. De Race Magnetic Pro is zeer sterk, stabiel en kan met een eigen gewicht van 61 kilo intensief gebruikt worden. De spinningfiets is belastbaar tot een gebruiksgewicht van maar liefst 150 kg.

De weerstand van de fietst wordt aangepast door middel van een zeer sterke magneet. De weerstand regel je met deze nieuwe techniek helemaal zelf. Daarnaast vergt het magnetisch weerstandsysteem geen onderhoud en is het geheel geruisloos. Door het 22 kg zware vliegwiel en het sterke weerstandsysteem train je met deze spinningfiets tot wel 600 Watt.

De fiets is eenvoudig aan te passen aan de lengte en wensen van de gebruiker. Het racezadel is bijvoorbeeld in 9 hoogtes verstelbaar door een pop-in systeem. Het zadel zakt hierdoor nooit omlaag bij een zware belasting. Ook is het zadel horizontaal verstelbaar. Het ergonomische stuur is in 5 posities te verstellen en je verandert eenvoudig van houding.

De fiets heeft verder een combinatie van toeclip pedalen en SPD pedalen. Zo zet je niet alleen kracht met een neerwaartse trapbeweging, maar ook bij een opwaartse beweging. De Race Magnetic Pro breid je indien gewenst uit met de FitBike trainingscomputer. Via deze computer lees je allerlei relevante trainingsgegevens af. Deze FitBike Race Magnetic Pro is een uitstekende keuze voor de fanatieke thuissporter, maar ook voor de professional die zijn huidige toptijd wil verbeteren!

2. FitBike Race 8

De Fitbike Race 8 beschikt over de nieuwste technieken op het gebied van spinning en is zeer geschikt voor de gevorderde fietser. De intensiteit van de fiets is uiterst precies in te stellen. Deze krachtpatser is verder uitgerust met een zwaar vliegwiel van 18 kg. Het maximaal belastbare gewicht van de fiets is 120 kg.

Extra bijzonder aan deze fiets is de aandrijving. De spinningfiets wordt aangedreven door een Hutchinson Poly V-belt. Hierdoor is de Race 8 muisstil. Het ontwerp van deze spinningfiets zorgt ervoor dat de fiets alle schokken opvangt. De fiets is bovendien ook ergonomisch beproefd.

Het frame is samengesteld uit ronde buizen in plaats van vierkante buizen. Het zadel is zowel verticaal als horizontaal te verstellen. Verder is de FitBike voorzien van stelpootjes, waardoor je spinningbike ook op scheve vloeren altijd waterpas staat. Met het soft grip foam stuur heb je altijd een zeer stevige grip.

Op het display van de trainingscomputer lees je makkelijk gegevens als snelheid, tijd, afstand, hartslag, calorieverbruik en pedalen af. De fiets wordt geleverd met toeclip pedalen en hoogwaardige pedalen. Het is verder mogelijk jouw eigen SPD pedalen op de fiets te monteren. Je fitheid verbeteren en je grenzen verleggen? Dan is de FitBike Race 8 jouw fietspartner!

3. FitBike Race Magnetic Home

FitBike Race Magnetic Home

Zoek je naar de perfecte spinningfiets voor thuis? Dan heb je aan de Fitbike Race Magnetic Home een uitstekende fiets. De fiets beschikt over een magnetisch weerstandssysteem. Zo train je onderhoudsvrij en fluisterstil. Ook zorgt dit systeem voor een grotere maximale weerstand en de mooie ronde rotatie.

De fiets is stabiel door zijn eigen gewicht van 50 kg en is zelf belastbaar tot 125 kg. Bovendien zorgt het vliegwiel van 20 kg voor een comfortabele ronde rotatie. De fiets valt op verder vanwege zijn stoere karakter door het extreem dikke vliegwiel. Het magnetische weerstandssysteem zorgt ervoor dat jij de weerstand nauwkeuriger verstelt.

De aandrijving gaat via een industriële V-Belt. Het grootste voordeel ten opzichte van een ketting is het verschil in geluid. De V-belt maakt geen geluid, terwijl een kettingaandrijving relatief luidruchtig is. De fiets pas je in alle posities aan naar jouw gewenste lengte. Het zadel is verstelbaar in 6 hoogtes. Het schuifmechanisme laat jou het zadel op de millimeter precies instellen. Verder is het stuur in 4 posities verstelbaar. Horizontaal is het stuur per millimeter verstelbaar. Het stuur is ergonomisch en beschikt over verschillende beugels om uw houding tijdens het spinnen te veranderen. De armpads van de FitBike Race Magnetic Home maken het mogelijk om een triatlon houding aan te nemen.

Bij de fiets zit standaard een trainingscomputer die je inzicht geeft in de trainingstijd, snelheid, ODO, RPM, afstand en het aantal verbrande calorieën. De Magnetic Home heeft een standaardmaat crank. Het is hierdoor mogelijk om andere pedalen te monteren dan bijvoorbeeld de SPD pedalen. De toeclips geven je de kans om je voeten naar eigen wens vast te zetten. Zo heb je de mogelijkheid om meer kracht te zetten. Kortom, met deze fiets train je thuis intensief, comfortabel en geluidsvrij. Het is niet voor niets dat de consumenten in maart én april 2017 deze fiets verkozen tot best gewaardeerde spinningfiets van Nederland!

4. Schwinn spinningbike IC8i

Ben je als fanatieke thuissporter zoekende naar een professionele spinningfiets die van alle gemakken is voorzien? Dan is de Schwinn IC8i een uitstekende keuze. Het eigen gewicht van de bike is 48 kg en de fiets is belastbaar tot wel 150 kg aan lichaamsgewicht. Het vliegwiel is 18 kg en de weerstand wordt bepaald dankzij de manueel bedienbare magneetrem.

De spinbike heeft 100 weerstandsniveaus en is via bluetooth te koppelen met apps als Zwift en Ridesocial. Bijzonder aan dit model is het XL triatlon stuur met een mediarek en dubbele bidonhouder. Ook heeft het stuur een opbergrek voor twee dumbbells. Zo train je niet alleen de beenspieren, maar eventueel ook je armspieren.

Het stuur en zadel zijn horizontaal en verticaal verstelbaar. De trappers hebben SPD Combi pedalen. Hierdoor sport je met zowel normale sportschoenen als met spinningschoenen met SPD kliksysteem.

De spinningfiets heeft een trainingscomputer waar je afstand, snelheid, trainingstijd, aantal verbrande calorieën, RPM en harstslag ziet. De hartslag meet je met een hartslagband. De Schwinn IC8i koppel je aan je smartphone of tablet, waardoor je traint met apps als Ridesocial en Zwift. De fiets heeft een USB-oplaadpunt en hierdoor is een lege batterij geen excuses meer om te stoppen met fietsen. De Schwinn Spinningbike IC8i laat jou op een comfortabele manier thuis trainen!

5. FitBike Race 2 (Goedkope spinningfiets)

Sport jij graag thuis en wil je voor een vriendelijke prijs gebruikmaken van een kwalitatief sterke spinningfiets? Dan zit je met deze goedkope spinningfiets letterlijk goed.

Deze stijlvolle spinningsfiets heeft een eigen gewicht van 33 kg en is belastbaar tot een maximaal gebruikersgewicht van maar liefst 120 kg. Het vliegwiel is 13 kg. Het vilt-blokje van de Race 2 is leidend voor de weerstand. Draai aan de weerstandsknop op het frame en verander zo de stand van het viltblokje. De Race 2 heeft een aandrijving middels de V-belt. Deze V-belt is geheel geruisloos.

De spinningbike is in verschillende posities aan te passen aan jouw lengte en wensen. Jouw racezadel verstel je zowel horizontaal als verticaal. Het stuur is ook in hoogte verstelbaar. Op deze manier neem je altijd een ergonomische houding aan tijdens het sporten. Je voeten zet je goed vast in de pedalen door de verstelbare toeclips. Het display van deze spinningsfiets laat jou eenvoudig trainingsgegevens aflezen. Denk aan afstand, snelheid, tijd en calorieverbruik. Een kwalitatieve spinningfiets voor een scherpe prijs!

Spinningfiets vergelijken?

Nu heb je als het goed is voor jezelf scherp welke soorten spinningfietsen er zijn. Wil je deze spinningfietsen op je gemak nog eens met elkaar vergelijken? Bestudeer dan gerust de onderstaande tabel om de voor jou beste spinningfiets te kiezen:

SpecificatiesFitBike Race Magnetic ProFitBike Race 8FitBike Race Magnetic HomeSchwinn spinningbike IC8iFitBike Race 2
KlasseProfessioneelThuis gebruikThuis gebruikProfessioneelThuis gebruik
Garantie Frame & LaswerkLevenslangLevenslangLevenslangLevenslang10 jaar
Garantie onderdelen2 jaar2 jaar2 jaar2 jaar2 jaar
Gewicht61kg44kg50kg48kg33kg
Belastbaar gewicht150kg120kg125kg150kg120kg
Gewicht vliegwiel22kg18kg20kg15kg13kg
WeerstandsysteemMagnetischVilt remblokjesMagnetischMagnetischVilt remblokjes
Weerstand instelbaarManueelVilt remblokjesManueelManueelHandmatig
HartslagmetingNeeJa, handsensoren & borstbandNeeJa, borstbandNee

Besloten om een spinningfiets te kopen? Niet iedere uitvoering wordt geleverd met hartslagmeter. De vermeldde hartslagprogramma’s in de tabel zijn wel uit te voeren met een borstband hartslagmeter.