Crosstrainer of loopband kopen? Let op deze punten!

Moet je nou een crosstrainer of loopband kopen? Dit is iets waar veel mensen mee worstelen. In dit blogartikel geven we daarom de belangrijkste verschillen aan, vertellen we over de verschillende spiergroepen die je traint en bieden we je een prijsindicatie. Verder kijken we naar welk apparaat het meest geschikt is voor bijvoorbeeld conditie opbouwen of afvallen. Aan het eind trekken we een conclusie en weet jij welk apparaat het beste bij jouw behoeften past.

Crosstrainer of Loopband

Belangrijkste verschillen loopband en crosstrainer

In deze tabel hebben we alvast de belangrijkste verschillen tussen een loopband en crosstrainer voor je op een rijtje gezet.

CrosstrainerLoopband
SpiergroepenGehele lichaamOnderlichaam
Belasting gewrichtenMinimaalHogere belasting
Calorieverbruik per uurCirca 773705 tot 866
Soort gebruikAfvallen, conditie & spierkrachtAfvallen & conditie
GebruiksvriendelijkheidHoogGemiddeld
Soort sporterBeginner & ervarenBeginner & ervaren
Senioren vriendelijkJaJa, mits je alleen loopt en niet hardloopt
Grootte van het apparaatGemiddeldGroot
GeluidStilLuidruchtig
Prijsklasse€400,- tot €4000,-€449,- tot €2500,-

Aan de hand van de tabel al je keuze kunnen maken? Bekijk dan onze toplijsten:

Welke spieren train je?

Dat je met een crosstrainer en loopband aan je algehele conditie werkt, staat buiten kijf. Alleen welke spiergroepen train je nou precies met de loopband en crosstrainer? Een goede vraag en daar krijg je hieronder uitgebreid antwoord op.

Deze spiergroepen train je op de crosstrainer

Met een crosstrainer train je het gehele lichaam. Jij zet zo’n 80% van je spieren in het lichaam aan het werk. De onderbenen, bovenbeenspieren, en billen krijgen de nodige prikkels. Door de bewegende handvatten van de crosstrainer doen je schouders, armen, en rug ook mee tijdens de training.

En je buikspieren dan? Die geef je zeker geen rust. Op de crosstrainer houd je jezelf constant in balans en daar zijn de buikspieren voor nodig. Veel crosstrainers bieden trouwens ook de mogelijkheid om achterwaarts te trappen. Zo train je direct de bilspieren.

Deze spiergroepen train je op de loopband

Waar je bij de crosstrainer je bovenlichaam en onderlichaam traint, train je met een loopband hoofdzakelijk het onderlichaam. Een intense training voor je beenspieren. Je hamstrings, billen, kuiten en bovenbenen moeten vol aan de bak. Ook de buikspieren krijgen de nodige aandacht. Kies je voor een loopband met een instelbare hellingshoek? Handig, want hierdoor wissel je zelf af welke spieren je belast.

Belasting van gewrichten

Natuurlijk wil jij zo zwaar mogelijk trainen, maar blessures zijn uit den boze. Wil je de gewrichten zo min mogelijk belasten wegens medische redenen? Dan is de crosstrainer een geschikte sportpartner. Op een crosstrainer maak je een vloeiende beweging, waardoor je jouw gewrichten niet belast.

Dit is bijvoorbeeld ideaal voor mensen met gevoelige enkels of heupen. Je hebt namelijk geen last van schokken of onverwachte bewegingen. Of misschien ben je wel bezig met revalideren na een zware blessure? Dan is de crosstrainer ook een geschikt apparaat om te gebruiken tijdens jouw herstel.

In tegenstelling tot de crosstrainer, krijgen jouw gewrichten het op de loopband zwaar te verduren. Bij elke genomen stap, klapt je volledige gewicht neer op de grond. Dat vraagt veel van de voeten, knieën en zeker ook van de onderrug.

Heb je snel last van pijnlijke gewrichten? Vraag je dan eens rustig af of hardlopen de juiste sport voor jou is.
Waar de crosstrainer geschikt is om te gebruiken bij blessures in het onderlichaam, is een loopband dat absoluut niet. Het loopvlak van je looptrainer is overigens bepalend voor de comfort van je training.

Kies je voor een relatief goedkope loopband? Dan is het loopvlak kleiner en dit voelt wellicht minder aangenaam. Een fit persoon met goede hardloopschoenen heeft normaliter minder snel last van zijn of haar gewrichten op de loopband.

Hoeveel calorieën verbrand je?

Misschien heb jij als doel het verliezen van kilo’s. Natuurlijk wil je ook resultaat zien van het harde werken. Het is een goed idee om bij te houden hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrand.

Op een loopband verbruik je volgens onderzoek ongeveer 705 tot 866 calorieën per uur. Bij een crosstrainer ligt dit iets lager op ongeveer 773 calorieën. Een loopband lijkt dus iets beter om overtollige kilo’s te verliezen. Wees je wel bewust van het feit dat het aantal verbrande calorieën afhangt van het trainingsniveau en de instellingen van het apparaat.

Waarvoor gebruik je een crosstrainer of loopband?

Welk apparaat gebruik je nou voor welk doel? Allebei de apparaten zijn in elk geval ideaal als middel om af te vallen.
Ook voor het opbouwen van conditie is, net als bij afvallen, de effectiviteit afhankelijk van de weerstand en snelheid waarmee je traint. De loopband is wel uiterst geschikt voor duurtraining.

Zet je allebei de apparaten op dezelfde weerstand en snelheid? Dan werk je op de loopband effectiever aan je conditie dan met de crosstrainer. Je komt met een loopband namelijk met de voeten van de grond. Dit noemt men ook wel een zweefmoment. Op die manier zijn je trainingen zwaarder op de loopband en train je met meer intensiteit.

Richt jij je minder op afvallen en je conditie, maar wil je spierballen kweken? Daar zijn deze apparaten in eerste instantie niet voor gemaakt. Alleen werk je op deze machines wel aan je spierkracht. Bij allebei de apparaten train je even effectief je beenspieren. Spierkracht opbouwen in het bovenlichaam doe je dan weer effectiever met de crosstrainer.

Gebruiksvriendelijkheid van de crosstrainer en loopband

Misschien ben jij inmiddels al aardig enthousiast over de loopband en crosstrainer, maar weet je niet waar je het apparaat neer moet zetten. Goed om te weten is dat een crosstrainer relatief weinig ruimte in beslag neemt. Het apparaat is geschikt voor thuisgebruik en ideaal voor zowel beginners als recreanten.

Het apparaat biedt alleen wel weinig uitdaging en is daardoor niet ideaal voor de gevorderde sporter. De pedalen en handvaten maken de crosstrainer ook geschikt voor senioren of mensen die bezig zijn met revalideren.

De loopband is zeer geschikt voor zowel beginners, recreanten en ervaren sporters. Dit komt omdat een loopband veel uitdaging biedt. De intensiteit bepaal je helemaal zelf.

Grootte van het apparaat

De crosstrainer is ideaal voor thuisgebruik en neemt niet veel ruimte in beslag. Weet wel dat de loopband meer ruimte in beslag neemt. Een loopband is namelijk normaliter wat langer dan een crosstrainer. Wel is het zo dat sommige loopbanden tegenwoordig een opklapfunctie hebben. Zo vlak je het loopvlak en bespaar je een hoop ruimte. Let hier dus op bij een eventuele aankoop.

Geluid van het apparaat

En het geluid? In een normaal scenario is de crosstrainer stiller dan een loopband. Op een loopband klap je vaak neer met je voeten en dit veroorzaakt een hoop geluid. Wil je minimaal geluid horen vanwege bijvoorbeeld geluidsoverlast naar de buren toe? Kies dan voor een loopband met een zeer goede demping.

Prijs van loopband en crosstrainer

Voor je overgaat tot een aankoop is natuurlijk een prijsindicatie wenselijk. De prijs van een crosstrainer begint bij ongeveer €400,- en eindigt bij €4.000. De hoogte van de prijs ligt onder andere aan de zwaarte van het vliegwiel. Een loopband koop je voor een prijs tussen ongeveer €449,- en €2.500. De prijs is afhankelijk van onder andere het vermogen van de motor en de extra opties zoals een professioneel display.

Conclusie loopband of crosstrainer

Nu heb je een goed beeld van de loopband en crosstrainer. Als je je gewrichten wilt ontlasten, is een crosstrainer een goede optie.

Ben je een ervaren sporter die zijn conditie wil verbeteren? Dan kies je wellicht het beste voor een loopband. Op de loopband werk je vooral aan je onderlichaam, maar bij een crosstrainer pak je ook je bovenlichaam mee. Kijk dus goed naar je doelen en je ervaring! De mogelijkheden van een crosstrainer en loopband zijn enorm.

Weten welke crosstrainer of loopband het beste past bij jouw behoeften? Lees dan nu onze toplijsten over de beste loopband en de beste crosstrainer. Hier beschrijven wij de top 5 crosstrainers en top 5 loopbanden!