De beste eiwitshakes op de markt

Eiwitshakes zijn ongetwijfeld een van de meest gebruikte supplementen. Eiwitten worden in ontzettend veel verschillende soorten en smaken verkocht. Daarbij zijn er ook nog eens erg veel aanbieders. Door het grote aanbod is het voor veel mensen lastig om een keuze te maken voor de beste eiwitshake. In dit artikel ga ik je hierbij helpen.  

Eerst geef ik meer informatie over wat eiwitten nou eigenlijk doen en waarvoor je eiwitten moet gebruiken. Ook vertel ik wat meer over de verschillende soorten eiwitten. Dit is pas het absolute topje van de ijsberg, toch voorzie ik je hier van belangrijke basisinformatie. Vervolgens beveel ik een aantal producten aan. Deze producten staan op willekeurige volgorde. Voor elke persoon zijn er namelijk verschillende punten die voor hem of haar belangrijk zijn.

Wil je meteen verschillende eiwitshakes met elkaar vergelijken? Klik dan op het kopje “Eiwitshakes vergelijken” in de inhoudsopgave hieronder. Wanneer je meteen de producten wil bekijken, klik dan op het kopje “De beste eiwitshakes op de markt” Veel succes met vergelijken!

Werking van eiwitten

Over het algemeen wordt gedacht dat eiwitten alleen belangrijk zijn voor gespierde mannen en vrouwen die elke dag in de sportschool staan. Dit is absoluut niet waar. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam. Genoeg eiwitten zijn van belang voor je organen, zenuwstelsel, bloed en spieren. Wanneer je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt kun je achterblijven in de groei, slecht herstellen, een verminderde weerstand krijgen en je spiermassa kan gaan afbreken. Eiwitten zijn dus belangrijk voor ieder mens.

Voor sporters is het belangrijk om meer eiwitten binnen te krijgen dan de gemiddelde persoon die niet sport. Tijdens het sporten ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in je spieren. Deze spierschade heeft voldoende eiwitten nodig om weer te herstellen en spieren op te bouwen. Wanneer je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, is het lastig om je spieren te behouden of groter te maken.

Maar heb je ook echt eiwitshakes nodig om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Het antwoord is nee. Eiwitshakes zijn wel erg handig om naast je normale voeding je eiwitten aan te vullen. Het is namelijk niet altijd makkelijk om voldoende eiwitten uit je normale voeding te halen. Eiwitshakes zijn er puur voor gemak. Het maakt geen verschil of je 50 gram eiwit uit kip haalt of uit een eiwitshake. Zie een eiwitshake dus als een aanvulling, en niet als vervanging van je normale maaltijden. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk eiwitten binnenkrijgt uit voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, zuivel, peulvruchten en noten.

Maar hoeveel gram eiwitten heb je nou eigenlijk nodig? De volgende maatstaven zijn een goede richtlijn:

  • Niet-sporters: 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht.
  • Duursporters: 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht.
  • Krachtsporters: 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht.  

Dierlijke eiwitten

“Whey” is de meest populaire eiwit variant. Er zijn drie bekende varianten van whey eiwit. Deze varianten onderscheiden zich van elkaar door de hoogte van het eiwitpercentage, de prijs en de hoeveelheid lactose.  

De goedkoopste variant is whey concentraat. Deze variant bestaat voor 29% tot 89% uit eiwit. De rest wordt aangevuld met koolhydraten en vetten. Wanneer mensen bijwerkingen ervaren bij het nemen van eiwitshakes, zal dat meestal gebeuren bij deze variant. Dit komt omdat deze producten de laagste concentratie eiwitten hebben en vaak veel toevoegingen bevatten. Dit zijn bijwerkingen als winderigheid en een opgeblazen gevoel. 

De volgende whey soort is de isolaat. Deze eiwit soort bevat een hoger eiwitpercentage dan de whey concentraat. Hierdoor is deze variant ook een stukje duurder. Dit komt omdat je meer eiwitten krijgt in dezelfde hoeveelheid poeder. Het eiwitpercentage bij deze variant is minimaal 90%. 

Whey hydrolisaat is de laatste variant die ik wil benoemen. Dit is de meest geconcentreerde, en daarom dus ook duurste whey variant. Het eiwit is zo ver gefilterd dat het weinig tot geen lactose, en dus ook weinig koolhydraten en vetten, bevat. Doordat dit een hele pure variant van eiwit is, is dit vaak een stuk makkelijker te verteren dan bovenstaande soorten.

Hoe hoger de concentratie van eiwitten is, hoe duurder het product zal zijn. Naar mijn mening is de volgende regel van toepassing: hoe puurder, hoe beter. Hoe hoger de concentratie eiwit is, hoe minder andere ingrediënten er toegevoegd worden.

Plantaardige eiwitten

Voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn, kunnen plantaardige eiwitproducten een goede toevoeging zijn in hun dagelijkse voedingspatroon. Met deze manier van eten is het voor veel mensen namelijk lastig om aan hun dagelijkse eiwitbehoefte te komen. Wanneer je dit kan aanvullen met een plantaardige eiwitshake, van soja of erwten, wordt het een stuk makkelijker om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Een plantaardige eiwitshake hoeft natuurlijk niet alleen gebruikt te worden door mensen die geen dierlijke producten willen eten. Veel mensen die een allergie hebben, bijvoorbeeld lactose-intolerantie, kunnen vaak beter voor plantaardige eiwitproducten kiezen. In whey producten, hoe zuiver ze ook zijn, zal namelijk bijna altijd nog een kleine hoeveelheid lactose zitten. Ook andere toevoegingen zoals gluten, noten, suiker en pinda’s worden vaak niet gebruikt in plantaardige eiwitshakes.

Sommige mensen kunnen klachten als winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkramp, vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid krijgen bij het gebruik van whey eiwitshakes. Wanneer je dit ervaart, raad ik je aan om eens een plantaardige eiwitshake te proberen. Ik verwacht dat je deze klachten dan niet zult ervaren.

Uiteindelijk gaat het erom dat je voldoende eiwitten, met essentiële aminozuren, binnenkrijgt. Later vertel ik kort iets meer over deze essentiële aminozuren. Of dit uit een dierlijke of plantaardige bron komt maakt niet uit. Het effect zal hetzelfde blijven.

Eiwitshakes vergelijken

Er zijn ontzettend veel eiwit poeders om uit te kiezen. Ik heb daarom rekening gehouden met een aantal punten die ik belangrijk vind bij het aanbevelen van onderstaande producten. Onder deze punten heb ik verschillende eiwitshakes met elkaar vergeleken. De producten die ik aanprijs zijn stuk voor stuk goede producten. Per product zijn er wat verschillen omdat iedereen andere eisen heeft.

Onderscheidend

In een overvolle markt springt een product er voor mij uit wanneer het zich kan onderscheiden van de rest. Wanneer een product bijvoorbeeld geen toegevoegde suikers bevat, en vergelijkbare producten wel, dan is dit een positieve onderscheidende factor. Maar een product kan zich ook onderscheiden door bepaalde klantvoorwaarden die er worden aangeboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet tevreden, geld terug.

Ingrediëntenlijst – Compleet aminozuurprofiel

De ingrediëntenlijst kan een goede indicator zijn voor het bepalen van de zuiverheid van een product. Wanneer een product – in vergelijking met andere producten – een lange lijst heeft aan ingrediënten, kan dat veel zeggen over de zuiverheid. Hoogstwaarschijnlijk zijn er dan onnodige toevoegingen. Het eiwitpercentage zal dan ook lager zijn.

Daarbij is een compleet aminozuurprofiel belangrijk. Het gaat hierbij om essentiële aminozuren. Eiwitten bestaan uit aminozuren, deze leveren de bouwstenen van de cellen in je lichaam. De essentiële aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken, deze moet je dus via je voeding binnen krijgen. Ik beveel daarom alleen producten aan met een compleet aminozuurprofiel.

Oplosbaarheid

Een eiwitshake moet goed oplosbaar zijn. Dit wordt duidelijk uit de gebruikerservaring. Ik heb hierbij vooral gekeken naar de reviews die het product heeft gekregen.

Smaak

Persoonlijk vind ik de smaak van een eiwitshake niet het belangrijkste. Dit omdat ik het belangrijker vind dat de ingrediënten goed zijn. Toch is het voor veel mensen wel een doorslaggevende factor. Voor de smaak heb ik gekeken naar reviews.Toch blijft de smaak afhankelijk van de persoonlijke ervaring. De weging hiervan heb ik daarom laag gehouden.

Prijs

De prijs en kwaliteitverhouding is bij deze producten erg belangrijk. De prijzen kunnen redelijk verschillen. Maar dat is meestal ook goed te verklaren. Je betaalt voor kwaliteit. Het gaat hier om een product dat je consumeert. Ik ben van mening dat je voor dit soort producten bereid moet zijn iets meer te betalen. Zeker omdat hele goedkope varianten vaak niet zo goed zijn. Producenten van bijvoorbeeld body&fit zijn erg goedkoop, over de kwaliteit van deze producten valt echter nog te twisten. Het gaat om je gezondheid, betaal dus liever iets meer en ga voor kwaliteit.

De beste eiwitshakes op de markt

De bovenstaande punten heb ik gebruikt om tot onderstaande aanbevolen producten te komen. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een product tussen staat die bij hem of haar past. Succes met het vergelijken, en vinden, van jouw ideale eiwitshake! Klik op de productnaam om naar de website van de aanbieder te gaan.

Orangefit – Fit Green Protein – Plantaardig 

We create a fitter world. Alles wat we doen, doen we om de mensen en de wereld een stukje fitter te maken.”

De Fit Green Protein van Orangefit is een plantaardig eiwitpoeder zonder kunstmatige toevoegingen. De eiwitten zijn gemaakt van erwten eiwit. Doordat het een plantaardig product is, is het vrij van lactose, gluten, soja, noten, suiker en pinda’s. Dit product onderscheidt zich van andere plantaardige eiwitpoeders door de goede smaak en de service die Orangefit biedt. Wanneer je niet tevreden bent, krijg je gewoon je geld terug (mits er niet meer dan 5 scheppen uit de verpakking zijn). Super fijn! De smaken die Orangefit aanbiedt, zijn vanille, chocolade, aardbei, mango/perzik en banaan. Aardig wat keuze dus. De oplosbaarheid van dit product is goed, veel klanten schrijven hier erg tevreden over te zijn.

Wanneer je bereid bent om een beetje meer te betalen voor een hoogwaardig product, is dit een hele goede keuze. Een puur product zonder gekke toevoegingen.

Muscle Concepts – Whey Protein Puur – Uitstekende voedingswaarde

“It’s a Lifestyle” 

De Whey Isolaat Puur van Muscle Concepts is een zuivere bron van eiwit. Deze eiwitshake heeft een neutrale smaak, hierdoor zijn er aan dit product geen onnodige ingrediënten zoals zoetstoffen toegevoegd. Doordat het een pure vorm van isolaat is, zijn de voedingswaarde erg goed. Per dosering van 30 gram bevat deze eiwitshake 0,1 gram vet en 0,8 gram koolhydraten. De shake heeft een hele lage dosering lactose, hou er wel rekening mee dat deze eiwitshake nog steeds wel wat lactose bevat. Net als alle andere producten in deze lijst heeft het een compleet aminozuurprofiel. Door de neutrale smaak kun je het poeder bijvoorbeeld makkelijk toevoegen in een smoothie. Wanneer je dit product kiest, moet je bereid zijn iets meer te betalen voor kwaliteit. Persoonlijk vind ik dit geen probleem, kwaliteit staat voorop.

GoPrimal – 100% Hydrolized Grass Fed Whey Protein – Vrij van lactose

“UnLock Your Full Potential”  

De Hydrolized Grass Fed Whey Protein van GoPrimal is een proteïne afkomstig uit de melk van vrije uitloop, gras gevoede koeien, uit Ierland. Ik vind dit een onderscheidende factor van dit product. Deze koeien worden namelijk goed behandeld, dit zal de kwaliteit van het product ongetwijfeld ten goede doen. Omdat dit product zo goed gezuiverd is, bevat het geen (!) lactose en suiker. Dit is vrij uniek voor een niet-plantaardige eiwitshake. Omdat het product verschillende smaken heeft, zijn er wel een aantal ingrediënten (zoetstoffen) aan toegevoegd. De smaken zijn vanille, chocolade en aardbei&witte chocola. Dit product heeft ook een mooi compleet aminozuurprofiel. De prijs ligt wel wat hoger, maar naar mijn mening het bedrag zeker waard.

Foodspring – Vegan Protein – Plantaardig

“Kwaliteit is voor ons geen loze belofte. Ze is de uitkomst van hard werk.”

De plantaardige eiwitshake van Foodspring is gemaakt uit vier verschillende bronnen. Deze bronnen zijn: rijst, erwten, hennep en zonnebloempitten. Door het gebruik van deze verschillende bronnen heeft dit product een mooi compleet aminozuurprofiel. De meeste plantaardige eiwitshakes worden gemaakt van soja. Het gebruik van verschillende, gecombineerde ingrediënten, maakt dit product dus uniek. De smaak en oplosbaarheid worden positief gereviewd. Wanneer je een vegan eiwitshake wil die niet gemaakt is van soja, is dit een hele goede keuze. Ook hier betaal je wel wat meer voor kwaliteit.

Power Supplements – Pure Whey Protein – Getest op afwezigheid van doping

“Zuiver. Getest. Bewezen.”

De Pure Whey Protein viel mij op omdat er duidelijk vermeld staat dat het product is getest op afwezigheid van doping. Ook is de kwaliteit van het product getest. Het is prettig dat je de tests kan lezen voordat je een product koopt, zo weet je zeker dat je geen rotzooi in je lichaam stopt. Zeker voor topsporters raad ik dan ook aan om producten te kiezen die getest zijn. Deze eiwitshake is verkrijgbaar in 10 verschillende smaken, ook is deze in de smaak naturel verkrijgbaar, deze is vrij van toevoegingen. Dit product ontvangt veel positieve klantreviews. De gebruikservaring voor de smaak en oplosbaarheid is dan ook positief. Uit deze lijst heeft dit product niet de beste voedingswaarde, maar dit product is wel heel duidelijk getest op verboden middelen. Daarbij denk ik dat de prijs-kwaliteit heel erg goed is, de goedkoopste isolaat uit deze lijst.

Flinndal Sport – Whey Protein Isolate – Transparant

“Puur. Eenvoud. Kwaliteit.”

De whey isolaat van Flinndal Sport is afkomstig van grasgevoerde Europese koeien. Elke ‘batch’ van dit product wordt getest op zuiverheid en kwaliteit. De uitslag van deze test wordt netjes gedeeld op de website. Voor topsporters is dit een erg fijn product. Alles wordt namelijk getest en de uitslagen worden gedeeld. Zo weet je zeker dat er niks geks in zit wat niet volgens de regels is. Dit vind ik erg goed, een teken van transparantie. Dit product heeft geen smaak en er zijn dus geen onnodige stoffen aan toegevoegd. Hierdoor zijn de voedingswaarde van deze eiwitshake erg goed. De eiwitten zijn erg hoog (93%), en de koolhydraten en vetten zeer beperkt. De prijs van dit product vind ik persoonlijk erg scherp. Een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Let me know!

Hopelijk heb ik je verder kunnen helpen bij het verdiepen in eiwitshakes. En ik verwacht dat je nu de eiwitshake hebt kunnen vinden die het beste bij jou past. Ik hoor graag of dit gelukt is, laat wat weten in de reacties!