Hometrainer of crosstrainer: welke is het beste?

Je hebt besloten om ervoor te gaan: je gaat meer bewegen en wilt werken aan je conditie. Thuis trainen spreekt jouw wel aan en dat stelt je direct voor het volgende dilemma: trainen met een hometrainer of crosstrainer?

In deze blog vergelijken we deze twee fitnessapparaten. Wat zijn de belangrijkste verschillen? Waar verbrand je de meeste calorieën mee? Verschillen hometrainers en crosstrainers veel in prijs? In deze blog komen alle belangrijke punten aan bod! 

Belangrijkste verschillen hometrainer en crosstrainer

In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste verschillen tussen een hometrainer of crosstrainer. Benieuwd naar de details? Onder de tabel vind je onze toelichting op elk onderdeel.

CrosstrainerHometrainer
SpiergroepenGehele lichaamBenen
Belasting gewrichtenMinimaalGemiddeld
Calorieverbranding per uurCirca 773Circa 617
Soort sporterBeginner & Ervaren (enige conditie vereist)Beginner & Ervaren
GebruiksvriendelijkheidHoogHoog
Grootte van het apparaatGemiddeldKlein
GeluidStilStil
Prijsklasse€400,- tot €4000,-€200,- tot €1900,-

Welke spieren train je?

Zowel met een crosstrainer als hometrainer kun je jezelf flink uitdagen. Toch train je met een hometrainer niet dezelfde spieren als met een crosstrainer.

Met een hometrainer maak je dezelfde bewegingen als bij een normale fiets. Hiermee train je vooral je bovenbenen, billen en kuiten. Vooral je onderlichaam dus.

Met een crosstrainer beweeg je zowel je armen als je benen. Daarnaast gebruikt je ook je romp veel. Dat betekent dat trainen op een crosstrainer een echte full body work-out is! Je traint er je hele lichaam mee.

Hoe zit het met de belasting van gewrichten?

Beide apparaten zijn geschikt als je je gewrichten niet teveel wilt belasten.

Wel is het zo dat je je gewrichten op een hometrainer eenzijdiger belast dan op een crosstraining. Op een hometrainer maak je namelijk continu een roterende fietsbeweging en gebruik je vooral je benen.

 

Bij een crosstrainer verdeel je de belasting over je gehele lichaam. Dit maakt de kans op blessures nog kleiner. Ook beweegt het apparaat met je mee, waardoor je je kniegewrichten optimaal ontlast.

Belasting gewrichten

Hoe zit het met calorieverbranding?

Hoeveel calorieën je per sportsessie verbrandt is moeilijk te zeggen. Dit hangt af van je gewicht, spiermassa, intensiteit en de duur van je work-out.

Uitgaande van gemiddelde, dan ligt het calorieverbruik van een crosstrainer op 773 calorieën per uur en op een hometrainer 617 calorieën per uur.

Dus op een crosstrainer verbrand je gemiddeld meer calorieën dan op een hometrainer.

Dat komt doordat je op dit apparaat meer verschillende spieren gebruikt. Hierdoor is de oefening intenser en zal je hartslag sneller omhoog gaan. En dat resulteert weer in de verbranding van meer calorieën!

Calorie verbranding

Welke trainingsmogelijkheden zijn er?

Of je kiest voor een hometrainer of crosstrainer hangt uiteraard ook af van je lichamelijke mogelijkheden en het doel dat je wilt bereiken.

Zo is een hometrainer ideaal voor het opbouwen van conditie, revalideren van een blessure of om af te vallen. Ben je beperkt in je mobiliteit? Ook dan is een hometrainer in veel situaties geschikt.

Wil je aan de slag met een crosstrainer? Dan is het handig om enige basisconditie te hebben. Doordat je meerdere spieren gebruikt gaat je hartslag namelijk snel omhoog. Een crosstrainer is daardoor heel geschikt om je conditie te verbeteren en al je spieren te trainen tijdens één work-out.

Hoe gebruiksvriendelijk zijn beide apparaten?

Zowel crosstrainers als hometrainers zijn eenvoudig in het gebruik.

Als je kan fietsen, dan kun je ook sporten op een hometrainer. De beweging is namelijk exact hetzelfde. Dit maakt de hometrainer een laagdrempelig fitnessapparaat. Iedereen kan ‘m gebruiken: van beginner tot gevorderde sporter. Je bepaalt zelf de intensiteit.

De beweging op een crosstraining is ook eenvoudig, maar wellicht even wennen. Je beweegt zowel je armen als je benen continu op en neer. Daar is wat behendigheid voor nodig. Als je dit eenmaal te pakken hebt, denk je er niet meer over na. Op een gegeven moment gaat het vanzelf.

Omvang van de apparaten

Je nieuwe fitnessapparaat moet natuurlijk wel in je woning passen. Heb je maar weinig ruimte beschikbaar en twijfel je of het gaat passen? Dan is het goed om te weten dat een hometrainer doorgaans compacter is dan een crosstrainer.  

Hoe zit het met het geluidsniveau?

Het geluidsniveau van een hometrainer of crosstrainer hangt af van het model dat je koopt. Sommige modellen zijn vrijwel geluidsstil, andere modellen maken wel geluid. Wil je er zeker van zijn dat jouw hometrainer of crosstrainer geluidsarm is? Kies dan voor een model dat is uitgerust met een V-snaar.

Prijsverschillen hometrainer en crosstrainer

De prijzen voor hometrainers en crosstrainers lopen redelijk ver uiteen. Je hebt veel verschillende modellen in diverse prijsklassen.

Wil je bijvoorbeeld een crosstrainer met meer functies, zoals een trainingscomputer, een zwaar vliegwiel en extra weerstandsniveaus? Dan betaal je daar meer voor dan voor een simpel basismodel. Het hangt er dus helemaal van af wat voor apparaat jij graag wilt hebben.

Over het algemeen geldt dat een crosstrainer iets duurder is dan een hometrainer. De prijzen voor crosstrainers lopen uiteen van 400 tot 4000 euro. Koop je een hometrainer, dan lopen de prijzen van 200 tot 1900 euro.

Crosstrainer of hometrainer: waar ga jij voor?

Na het lezen van dit artikel weet jij wat de verschillen zijn tussen een crosstraining en hometrainer. Met beide apparaten train je je conditie en algemene fitheid, maar net op een andere manier.

Wat het beste apparaat is blijft een persoonlijke keuze. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om deze keuze te maken.

Weet jij al voor welk fitnessapparaat gaat, maar weet je nog niet welk merk en model? Wij hebben de beste hometrainers en beste crosstrainers voor je op een rij gezet!