Meer energie tijdens het sporten met koolhydraatarme voeding

Ben je van plan om intensief te gaan sporten? Super goed. Bouw dit echter wel geleidelijk op. Daarnaast is het erg belangrijk dat je om te gaan sporten over voldoende energie beschikt. Wanneer je gaat sporten dan zal je hier ook vast wel een doel bij hebben. Veel voorkomende doelen van mensen die sporten, jij dus ook, zijn bijvoorbeeld:

Wat jouw doel dan ook is, een goede voeding is van erg groot belang bij het behalen van je doel. Voeding zorgt namelijk voor energie tijdens het sporten. Deze energie heeft je lichaam nodig om de oefeningen goed uit te voeren. Heb je als doel om bijvoorbeeld je conditie te verbeteren, dan zorgt een goede voeding er mede door dat je langer door kunt gaan en je conditie snel verbetert. Maar ook wanneer je wilt afvallen heeft voeding een belangrijke invloed. Zo zorgt goede voeding ervoor dat je ondanks dat je aan het afvallen bent, toch voldoende energie blijft houden om goed te blijven functioneren. Wil je jouw spiermassa verbeteren? Dan worden bijvoorbeeld de eiwitten uit je voeding omgezet in spieren.

We eten te veel koolhydraten

Wanneer je tijdens het sporten rekening wilt houden met je voeding, dan dien je het aantal koolhydraten te beperken. Een groot deel van je voeding bestaat namelijk uit koolhydraten. In het westen van de wereld eten we namelijk massaal te veel koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat overgewicht hier ook welvaartsziekte nummer één is. Erg schokkend! Gevolgen van overgewicht zijn onder andere een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk, ongezonde cholesterolwaarden en een verhoogde kans op suikerziekte (oftewel diabetes type 2).

Stap over op koolhydraatarme voeding

Omdat we te veel koolhydraten eten, en door de gevolgen van te veel koolhydraten, is het aan te raden om het aantal koolhydraten te beperken. Dit kan onder andere met dank aan koolhydraatarme voeding. Koolhydraatarme voeding weert de schadelijke koolhydraten. Deze staan ook wel bekend als snelle of enkelvoudige koolhydraten. Deze schadelijke koolhydraten zitten bijvoorbeeld in snoep, banket en chocolade. Maar dit weet je natuurlijk. Wat veel mensen niet weten is dat deze koolhydraten ook zitten in tarwe producten zoals brood en pasta, maar ook in bijvoorbeeld rijst en aardappels.

Eet bewust je koolhydraten

Maar hoe stap je over op koolhydraatarme voeding? Wanneer je wilt overstappen op koolhydraatarme voeding, dan gaat het er niet om dat je koolhydraten volledig weert. Het gaat er hierbij met name om dat je bewuster wordt van wat je eet. Hierdoor haal je jouw energie alleen nog maar uit complexe koolhydraten. Dit zijn de zogenaamde gezonde en betere koolhydraten.

Wanneer je bewuster je koolhydraten gaat eten, dan zorgt dit er vaak voor dat je meer eiwitten gaat eten. Deze eiwitten helpen je bij het opbouwen van spiermassa en bij het herstellen van je spieren. Eiwitten zitten onder andere in vlees en vis. Vlees en vis zijn ingrediënten die zowel in een koolhydraatarm dieet als in een eiwitrijk dieet hoog in het vaandel staan.

Sport met genoeg voeding achter je kiezen

Het is heel erg belangrijk dat je voldoende eet voordat je gaat sporten. Maar nog altijd wordt, ten onrechte, gedacht dat je afvalt door minder te eten en meer te sporten. Dit klopt niet. Het is juist zo dat je bewuster moet gaan eten en hierbij dient te sporten. Met bewust eten bedoel ik gezonder eten en minder enkelvoudige koolhydraten eten. De combinatie tussen bewust eten en voldoende sporten zal niet alleen je lichaam een stuk gezonder maken, het zal er ook voor zorgen dat je mentaal meer rust krijgt en beter in je vel gaat zitten.

Conclusie

Heb je de ambitie om flink te gaan sporten? Dan vinden we dit natuurlijk erg leuk om te horen. Wil je tijdens het sporten alles uit jezelf halen om je doelen te bereiken? Dan valt het bereiken van je doel met een gezonde, het liefs koolhydraatarme voeling, ongeacht wat je doel is. Het mooie is dat je vandaag nog kan beginnen om het verschil te maken.