Krachtstation

Krachtstation

Het krachtstation bundelt verschillende apparaten in één apparaat. Met een krachtstation heb je thuis dus eigenlijk een hele sportschool tot je beschikking. Omdat naast cardiotraining, krachttraining ook belangrijk is voor een volledige workout, is een krachtstation een goede aanvulling voor elke thuissporter. Hieronder ga ik toelichten wat de voordelen van een krachtstation zijn, hoe een krachtstation kan helpen bij het afvallen en als laatste geef ik een voorbeeld van een training die je zou kunnen doen met een krachtstation. 

Ben je al nieuwsgierig geworden naar de krachtstations die ik aanbeveel? Ik heb alvast de top 5 beste krachtstations voor thuis op een rijtje gezet. 

Vergelijk krachtstations

Voordelen krachtstation

1. Alles in één

Met een krachtstation heb je de belangrijkste apparaten om een volledige krachttraining te doen gebundeld in één machine. Veel krachtstations hebben ook nog de mogelijkheid tot uitbreiding, bijvoorbeeld met een leg press. Deze aparte componenten kun je er los bij kopen. Doordat er meerdere apparaten in één machine zijn gebundeld hoef je geen verschillende losse apparaten te kopen. Dit scheelt veel ruimte en geld. 

2. Een sterker lichaam is een gezonder lichaam

Het doen van krachttraining heeft veel positieve effecten op je gezondheid. In mijn blog 10 dingen die je misloopt als je niet sport vertel ik hier onder andere meer over. De belangrijkste voordelen van krachttraining vind ik het verbeteren van je postuur en botten, geestelijke gesteldheid, nachtrust en je hart. 

3. Full body workout

Met een krachtstation heb je de kans om alle grote spiergroepen in een enkele training aan te spreken. Full body workouts hebben veel voordelen. Het eerste belangrijke voordeel is de energieverbranding. Omdat je je volledige lichaam hard laat werken zorgt dit voor een hoge energieverbranding. Dit stimuleert het vetverlies. Daarbij komen er bij full body workouts meer hormonen vrij dan bij een training waar je bijvoorbeeld alleen een kleine spiergroep, zoals je triceps, traint. Dit zorgt voor een betere spiergroei. Full body workouts zijn ook erg geschikt voor mensen die weinig tijd hebben, en minder vaak kunnen trainen. Omdat je elke training je hele lichaam traint spreek je elke spiergroep nog steeds voldoende aan, zelfs met 2 trainingen per week kun je resultaat boeken. Voor verder gevorderde sporters zijn full body workouts niet altijd de meest effectieve manier van trainen. Dit komt omdat je per spiergroep minder specifiek bezig bent. Maar met een krachtstation kun je natuurlijk ook specifieke workouts doen.  

Afvallen met een krachtstation

Het is afhankelijk van de intensiteit en lengte van je training hoeveel calorieën je verbrand met een krachttraining. Met een intensieve krachttraining verbrand je over het algemeen meer dan met het doen van cardiotraining. Dit komt vooral doordat je lichaam na een krachttraining door blijft gaan met het verbranden van calorieën. Door de belasting van je spieren tijdens de training moeten je spieren hierna ook herstellen. Tijdens het herstellen van je spieren verbrand je lichaam ook calorieën. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrand. 

Zo is een krachtstation dus een goed apparaat om je vetverlies mee te stimuleren. Tijdens een full body training verbrand je de meeste calorieën, deze trainingen zijn dus het meest effectief voor het stimuleren van vetverlies. In de volgende alinea geef ik je alvast een voorbeeld van twee full body trainingen. Zo kun je meteen aan de slag na de aanschaf van jouw krachstation. 

Krachtstation training

De hoeveelheid oefeningen die je met een krachtstation kunt doen zal per apparaat verschillen. Deze verschillen zijn ook meegenomen in de top 5 beste krachtstations voor thuis. 

Bij deze voorbeeld trainingen heb ik ervoor gezorgd dat deze met alle krachtstations uit de top 5 uit te voeren zijn. Ik heb twee full body trainingen gemaakt. Deze zijn gebaseerd op 2 trainingen per week. Tijdens een full body workout train je de grotere spiergroepen van je lichaam. Dit zijn voornamelijk je borst, rug, schouders en benen. Daarnaast train je afwisselend ook je armen en buik. Deze trainingen kun je meerdere weken (advies is 6 weken) herhalen. Het doel is hierbij om elke week de gewichten wat te verhogen, zo creëer je elke keer weer een overload ten opzichte van de week ervoor. Hierdoor worden je spieren getriggerd om sterker en groter te worden. 

Deze trainingen zijn geschikt voor beginners en zijn erg basic. Dit is een goede manier om te beginnen. Wanneer je wat meer ervaring krijgt kun je zelf gaan variëren met de oefeningen. 

Training 1

A: Chest Press (borst) 4 sets, 12 herhalingen.
B: Lat Pulldown (rug) 4 sets, 12 herhalingen.
C: Shoulder Press (schouders) 4 sets, 12 herhalingen. 
D: Leg Extension (benen) 4 sets, 12 herhalingen. 
*Rust 1.30 tot 2.00 min tussen je sets.

Extra (buik): 
Planken: 5 sets van 20 sec. Elke week + 5 sec. 
Sit ups: 5 sets, 15 herhalingen. Elke week minimaal +1 herhaling per set. 

Training 2

A: Chest fly (borst) 4 sets, 12 herhalingen.
B: Cable Row (rug) 4 sets, 12 herhalingen. 
C: Shoulder press (schouders) 4 sets, 12 herhalingen. 
D: Leg Extension (benen) 4 sets, 12 herhalingen. Wanneer je een leg press of squat hebt kun je deze de tweede training doen. 
*Rust 1.30 tot 2.00 min tussen je sets.

Extra (armen): 
Biceps curl: 4 sets, 12 herhalingen. 
Triceps pushdown/extension: 4 sets, 12 herhalingen. 

Klaar om van start te gaan? Check dan onze top 5 beste krachtstations voor thuis van dit moment!

Bekijk de top 5 krachtstations