Afvallen door kracht of cardio?

Wil je gewicht verliezen door lekker te gaan sporten? Goed bezig! Het is natuurlijk wel fijn om te weten welke manier van training het beste werkt om ook daadwerkelijk gewicht te verliezen. Is dit juist kracht- of cardio training?

In deze blog probeer ik je een goed beeld te geven of je het best kunt afvallen door krachttraining of cardiotraining, of misschien wel door beide trainingsvormen met elkaar te combineren? Daarnaast komt in dit artikel ook aan de orde welke vorm van training je het beste kunt gebruiken om bijvoorbeeld fit te worden, voor een beter uithoudingsvermogen of voor bijvoorbeeld meer spierkracht.

Om je een goed beeld te geven of je jouw doelen het beste kunt bereiken met krachttraining of met cardiotraining, gaan we eerst in op de inhoud van beide trainingsvarianten.

Wat is krachttraining

Krachttraining is erg populair! Steeds meer jongeren, maar ook ouderen doen tegenwoordig aan krachttraining. Maar wat is krachttraining nu precies en wat zijn de voordelen van krachttraining?

Krachttraining is een vorm van training waarbij het doel is om je spieren te verstevigen. Bij krachttraining dienen je spieren, pezen en het skelet weerstand te bieden tegen een externe weerstand (bijvoorbeeld door gewichten te heffen) of tegen de zwaartekracht (bijvoorbeeld door intensief te springen). Krachttraining is een vorm van trainen die vooral gericht is op het versterken van je spieren. Krachttraining is dus niet gericht op het verbeteren van je conditie.

De voordelen van krachttraining

Wanneer je aan krachttraining doet, dan heeft dit vele voordelen. Het heeft zowel mentale als fysieke voordelen. Enkele belangrijke voordelen van krachttraining zijn:

 • Een lager vetpercentage doordat de spiermassa toeneemt
 • Hoge verbranding van calorieën
 • Lagere bloeddruk in rustperiodes
 • Een betere algehele balans doordat je spieren, pezen en banden sterker worden
 • Een preventieve rol bij ziekten (bijvoorbeeld diabetes type 2)
 • Meer energie en een beter humeur door de aanmaak van depamine en serotonine

Afvallen door krachttraining

Afvallen door krachttraining is niet de meest effectieve manier om af te vallen. Maar het kan zeker erbij helpen! Natuurlijk is je doel wel belangrijk, wil je graag lichaamsgewicht afvallen of je vetpercentage verlagen?

Het geheim van krachttraining met betrekking tot afvallen zit hem in het afterburn effect van krachttraining. Het afterburn effect houdt in dat je nadat je klaar bent met trainen, nog steeds vet blijft verbranden. Het verbranden van vet blijft na krachttraining doorgaan door de spierschade die is opgelopen tijdens de training. Het herstellen van deze beschadigde spieren kost je lichaam energie, dit heet afterburn. Om een afterburn effect te realiseren moet je tijdens je training wel echt maximaal gaan. Je realiseert dit afterburn effect wanneer je maximaal traint, met een maximale hartslag.

Met denk aan krachttraining bouw je meer spieren op. Door het opbouwen van deze spieren wordt je metabolisme verhoogd. Metabolisme staat voor de energie die je lichaam verbruikt wanneer je rust. Hoe meer energie je lichaam verbruikt, hoe hoger de vetverbranding van je onderhuids vetweefsel en van het vet dat zich tussen je spieren bevindt. Het afvallen met krachttraining is niet alleen in de sportschool mogelijk, maar voortaan heb je ook krachtstations voor thuis! Bekijk ons koopadvies over het beste krachtstation voor thuis.

Wat is cardiotraining

Een cardiotraining is een training waarbij jouw uithoudingsvermogen wordt getraind. Het vermogen van je lichaam om gedurende een langere tijd een bepaalde activiteit vol te kunnen houden. Een voorbeeld van cardiotraining is bijvoorbeeld hardlopen, het maakt voor de training niet uit of je hardloopt op het asfalt of op een loopband. Met denk aan cardiotraining werk je dus aan je conditie.

Tijdens een cardiotraining train je op een matige intensiteit, normaal tussen de 55% en de 75% van je maximale hartslag. Je maximale hartslag kun je bepalen met het volgende rekensommetje: 220 – je leeftijd = je maximale hartslag. Het is natuurlijk wel handig om alles, zoals je harstslag, bij te kunnen houden. Hiervoor kun je een sporthorloge gebruiken. Bekijk ons koopadvies over de beste sporthorloges van 2022.

Omdat je hartslag gedurende een lange periode omhoog gaat, stimuleer je tijdens cardiotraining de vetverbranding. Tijdens de training gebruik je met name koolhydraten. Wanneer deze koolhydraten op zijn worden de vetresten van je lichaam aangesproken om energie te leveren.

De voordelen van cardiotraining

Wanneer je sport in de vorm van cardiotraining dan heeft dit vele voordelen. Enkele voordelen van cardiotraining zijn onder andere:

 • Een betere conditie
 • Minder risico op hart- en vaatziekten
 • Minder kans op osteoporose
 • Minder kans op diabetes
 • Gewicht verliezen

Afvallen door cardiotraining

Met dank aan cardiotraining kun je zeker afvallen, maar wanneer je denkt dat met alleen cardiotraining de kilo’s er vanaf vliegen dan moet ik je helaas teleurstellen. Wanneer je echt wilt afvallen dan begint dit met een gezonde voeding.

Cardiotraining kan het proces versnellen. Calorieën worden er zeker verbrand tijdens je training op bijvoorbeeld de hometrainer, maar het is niet het aantal calorieën waarmee de kilo’s eraf vliegen. Zoek je een veelzijdig cardio-apparaat? Bekijk dan ons koopadvies beste roeitrainers 2022!

Cardiotraining en krachttraining combineren om af te vallen?

Natuurlijk is het ook mogelijk om de twee trainingsvarianten niet apart te beschouwen, maar door ze met elkaar te combineren. Maar hoe doe je dit dan? Begin je bijvoorbeeld met krachttraining of met cardiotraining? Een hele interessante vraag.

Op deze vraag is echter niet één concreet te geven antwoord. Met welke vorm van training je begint is afhankelijk van het trainingsdoel dat jij voor ogen hebt. Wanneer je wilt afvallen, dan ziet je training er heel anders uit dan wanneer je spiermassa op wilt bouwen. Wanneer je spiermassa op wilt bouwen, dan is het het beste wanneer je begint met krachttraining en afsluit met cardiotraining. Wanneer je doel is om je uithoudingsvermogen te trainen, dan kun je het beste eerst cardiotraining doen en afsluiten met krachttraining. Wanneer vetverbranding je doelstelling is, begin dan met krachttraining en sluit af met cardio. Ieder trainingsdoel heeft dus een andere aanpak.

Wanneer je kracht en cardiotraining wilt combineren, dan is dit het aller beste wanneer je de soorten trainingen kunt verdelen over verschillende dagen. Dit is zo goed omdat je dan meer energie hebt voor de inspanningen en je gerichter kunt trainen.

Wanneer je bijvoorbeeld eerst al een cardiotraining hebt afgewerkt, dan zal je merken dat je minder gewicht kunt tillen dan wanneer je nog niets hebt gedaan van te voren. Het uitsmeren van je trainingen over verschillende dagen heeft uiteindelijk dus een beter resultaat. Het nadeel is dat dit wel erg veel tijd kost en hierdoor is dit logischerwijs niet voor iedereen weggelegd waardoor je de cardio- en krachttraining op één moment moet combineren.

Wanneer krachttraining combineren met cardio?

Maar in welke gevallen is het verstandig om krachttraining te combineren met cardiotraining? Deze combinatie is ideaal wanneer je atletischer wilt worden, maar wanneer je geen specifiek doel voor ogen hebt zoals een betere conditie of meer kracht. Wanneer je wel een duidelijk doel voor ogen hebt is het verstandig om je ook echt op dat doel te focussen. Wil je bijvoorbeeld een betere conditie en een lager vetpercentage, focus je dan op cardiotraining. Wil je spierkracht en vetvrije massa ontwikkelen, focus je dan op krachttraining.

Bij welk doel past welke training?

De beste training is erg afhankelijk van het doel dat je met de training voor ogen hebt. Hieronder beschrijf ik enkele trainingsdoelen, met daarbij de beste aanpak om deze doelen te bereiken.

Fit worden

Wanneer je vooral fit wilt worden maakt het eigenlijk niet zo veel uit met wat voor een training je dit doel wilt bereiken. Ook de volgorde van het eventueel combineren van de twee trainingsvarianten maakt niet uit. Wanneer je fit wilt worden moet je lekker doen wat voor jou goed voelt. Belangrijk is vooral dat je plezier houdt in het sporten zodat je ook blijft sporten.

Een beter uithoudingsvermogen

Om je uithoudingsvermogen te trainen is het belangrijk om je met name te richten op cardiotraining. Wanneer je twee trainingsvormen wilt combineren, begin dan met een cardiotraining en sluit dan af met krachttraining. Wanneer je de trainingsvormen wilt combineren, en je hebt er tijd voor, train dan beide trainingsvormen op een andere dag.

Spierkracht en spiermassa ontwikkelen

Voor het ontwikkelen van spiermassa is het belangrijk om je met name te richten op krachttraining. Wanneer je de twee trainingsvormen wilt combineren, begin dan met krachttraining en sluit af met cardiotraining. Door deze volgorde aan te houden focus je meer op kracht voor een zware trainingsprikkel. Deze zware belasting op je spieren zorgt voor spiergroei.

Vetverbranding stimuleren

Voor het stimuleren van je ververbranding is het aan te raden om te beginnen met krachttraining en daarna over te gaan op cardiotraining.

Conclusie over cardio of kracht training voor het afvallen

Afvallen door alleen te sporten klinkt heel mooi, maar wanneer je echt flink wat kilo’s in redelijk korte termijn wilt afvallen, dan is een gezonde voeding van groot belang. Ondanks dat een gezonde voeding van groot belang is bij het afvallen heeft voldoende sporten ook een groot aandeel in het afval proces.

Wanneer je doet aan cardiotraining, dan verbrand je tijdens de workout veel calorieën. Dit komt omdat je gedurende een lange periode traint met een verhoogde hartslag. Maar wanneer je snel resultaat wilt zien dan heeft een cardiotraining op bijvoorbeeld een crosstrainer niet meteen het beste resultaat.

Krachttraining is namelijk erg belangrijk wanneer je wilt afvallen. Tijdens de krachttraining train je gedurende een korte periode met een hele hoge intensiteit. Tijdens deze periode verbrand je niet direct heel veel calorieën, dit gebeurt pas na het trainen dankzij het afterburn effect. Doordat je spieren tijdens de krachttraining zijn aangetast, moet je lichaam dit herstellen. Voor het herstellen van je spieren gebruikt je lichaam energie, waardoor je tijdens de rustperiode nog steeds vet verbrand.