Kun je afvallen met sportsupplementen?

Is het je wel eens overkomen dat je gewoonweg niet weet hoe je (verder) moet afvallen? Velen kampen met bovenstaand probleem. Soms kun je vanwege de bomvolle hoeveelheid informatie op het internet omtrent afvallen door de bomen het bos niet meer zien. Waar echter niet altijd aan gedacht wordt, is afvallen met (sport)supplementen. Dan hebben we het niet over de standaard marketing ‘afval shakes’ die beweren dat je na het drinken van deze shakes magisch afvalt en een strak lichaam krijgt. Dat soort producten zijn weggegooid geld en kunnen bovendien gevaarlijk zijn omdat je op een ‘crashdieet’ gaat, wat vooral op lange termijn niet goed voor je lichaam is. Hou het dus vooral op gezonde voeding. Er zijn echter supplementen die je wél zouden kunnen met het afvallen, indien je dus al goed let op wat je eet en daarnaast regelmatig sport. Lees in deze blog hier meer over!

afvallen met sportsupplementen

Op welke manieren kun je afvallen?

Er is niet één geheim als het gaat om afvallen. Het vergt namelijk veel tijd en energie om gewichtsverlies te realiseren. Afvallen kan op de volgende manieren, gesorteerd in volgorde van mate van belangrijkheid:

1. Voeding
2. Beweging
3. Sportsupplementen

Hieronder beschrijven we bovenstaande methodes.

Afvallen met voeding

Bij het proces van gewichtsverlies staat voeding centraal. Zolang jij ervoor kunt zorgen dat je meer calorieën verbruikt dan dat je consumeert, zul je afvallen. Als je meer calorieën eet dan verbruikt, val je niet af (zelfs als je regelmatig sport).
Hierbij is het aangeraden om gezond te eten. Gezonde voeding zorgt er namelijk sneller voor dat je je vol voelt en bevat vaak minder calorieën.

Afvallen door te bewegen

Naast voeding is beweging ook erg belangrijk. Vooral als je een sport beoefent zul je merken dat het bewegen een positieve effect zal hebben op je gewichtsverlies. Je verbrand namelijk aanzienlijk meer calorieën dan wanneer je lichaam in ‘rust’ is (ruststofwisseling).
Hierdoor is het sowieso aangeraden om te bewegen om naast een goede voedingspatroon ook voldoende te bewegen.

Afvallen met sportsupplementen

Wanneer je de bovenstaande methodes voor afvallen al hanteert, kun je de derde methode nog gebruiken: afvallen met sportsupplementen. Dit zijn supplementen die sporters gebruiken om hun prestaties te verbeteren en kunnen ook gebruikt worden als steun bij het afvallen. De volgende supplementen worden gebruikt bij het afvallen:

  • CLA
  • Fatburners
  • Caffeine pillen

Zie hieronder per supplement een toelichting.

CLA

In combinatie met gezonde voeding en sporten blijkt dat CLA werkt bij het afvallen. CLA is kort voor Conjugated Linoleic Acid, oftewel geconjugeerd linolzuur. CLA is het bekendste omega 6-vetzuur.
CLA wordt vooral gebruikt bij het afvallen omdat het onder andere goed is voor het metabolisme, vetopslag tegengaat (en je vetzuurgehalte verlaagt), spieren beschermt (en goed is voor spieropbouw) en het ‘slechte’ LDL cholesterol verlaagt. Aangezien ons lichaam zelf geen CLA kan aanmaken, is het belangrijk om voldoende CLA in te nemen. Supplementen zouden hierbij dus ondersteuning kunnen bieden.

Fatburners

Werken fatburners echt? Dat ligt eraan. Een fatburner op zichzelf zal er niet voor zorgen dat je afvalt. Dit zul je dus weer in combinatie met gezonde voeding en sporten moeten doen. Hierbij is het belangrijk dat je goed let op de ingrediënten van de fatburners. Gezonde ingrediënten zijn bijvoorbeeld vitamines, mineralen en groene thee extract.
Fatburners met gezonde ingrediënten kunnen de vetopname in het lichaam verminderen, het metabolisme verhogen en ons meer energie geven. Dit zijn allemaal factoren die relevant zijn voor gewichtsverlies!
Vaak is er cafeïne in fatburners te vinden. Er zijn echter ook speciale cafeïne pillen; dit wordt hieronder beschreven.

Cafeïne pillen

Cafeïne is een stimulerende stof met een positieve werking voor prestaties en concentratie (indien het in de juiste hoeveelheden gebruikt wordt). Vermoeide mensen nemen vaak cafeïne in omdat het ervoor zorgt dat het vermoeide gevoel onderdrukt wordt. Dit kan jouw uithoudingsvermogen dus verbeteren.
Cafeïne pillen zijn een manier om snel cafeïne in te nemen en worden dus als sportsupplement gebruikt. Met behulp van cafeïne pillen kun je langer door en/of betere prestaties leveren, wat goed is voor gewichtsverlies.

Conclusie

Kan er gezegd worden dat je met sportsupplementen kunt afvallen? Ja, als ze worden gebruikt in combinatie met gezonde voeding en regelmatig sporten. Doe je dit niet, is het zonde om (sport)supplementen te gebruiken met als doel afvallen. Weet dus wat je doelen zijn, eet gezond en sport regelmatig. Als je dat doet, kun je ervoor kiezen om sportsupplementen als ondersteuning te gebruiken bij het afvallen!