Loopband

Focus Fitness Senator iPlus loopband

Een loopband is meer dan geschikt voor mensen die lekker thuis willen sporten. Heb je geen zin om buiten in de regen te lopen maar wil je toch lekker kunnen sporten? Dan is de loopband echt iets voor jou. De loopband is een cardio apparaat. Het apparaat helpt bij het verlagen van je vetpercentage en dankzij de loopband bouw je ook nog eens een zeer goede conditie op. Wanneer je ervoor kiest om een loopband te kopen dan moet je goed rekening houden met de maximale hellingshoek van het fitnessapparaat. Hoe hoger de hellingshoek, hoe hoger je de hellingsgraad van het apparaat in kunt stellen. Wanneer je de training nog intensiever wilt maken is een hogere helingshoek erg handig.

We hebben alvast de top 10 beste loopbanden van 2023 voor je op een rijtje gezet.

Bekijk top 10 beste loopbanden

Voordelen loopband

Maar waarom zou je op een loopband gaan trainen? Dit is een goede vraag, maar het trainen op een loopband heeft wel degelijk veel voordelen!

Binnen trainen op de loopband

Waarom zou je een loopband kopen terwijl je ook buiten kan gaan lopen? Dit is een opmerking die je vaak hoort. Er zit zeker een kern van waarheid in, maar dit is zeker niet in alle gevallen zo. Zo loop je op een loopband altijd in je eigen en vertrouwde omgeving. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld in een onrustige wijk woont waar het niet altijd even prettig is om in het donker over straat te moeten. Daarnaast is het binnen natuurlijk altijd een fijn klimaat. Demotiveert het jou wanneer het buiten regent of wanneer je de kou in moet om te gaan sporten? Dan is een loopband een prima alternatief. Maar ook kan je het sporten op een loopband combineren met iets leuks! Zet bijvoorbeeld een muziekje aan of de achtergrond of kijk tijdens het sporten gewoon naar de televisie. Er zijn dus een tal van mogelijkheden met een loopband in huis.

Minder belastend

Het lopen op een loopband is minder belastend dan lopen op de weg of lopen in de bossen. Voor je gewrichten zal het lopen op een loopband vele malen fijner zijn omdat de klappen minder hard zijn dan op een wegdek en omdat je altijd te maken hebt met een vlakke en zachtere ondergrond. Waar je op de weg te maken kunt hebben met stoepranden, putdeksels, takken en ga zo maar door, zal je hier op de loopband geen enkele last van hebben. Maar ook met een blessure heeft dit voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk van de loopband afstappen wanneer je het niet meer trekt. Wanneer je buiten aan het lopen bent en net een paar kilometer van huis vandaan bent, dan zal je heel dit stuk nog terug moeten lopen zonder dat het eigenlijk nog gaat.

Wanneer je traint op een loopband, dan is dit voor je spieren en gewrichten wel meer belastend dan wanneer je traint op bijvoorbeeld een crosstrainer of op een hometrainer.

man op loopband

Makkelijk een tempo reguleren

Het valt vaak niet mee om zelf constant een vast tempo te kunnen lopen. En daarnaast weet je ook niet precies hoe hard je nu eigenlijk loopt. Op de loopband kan je dit allemaal afstellen en ben je wel gedwongen om het zelfde vaste tempo vast te houden. Daarnaast hoef je op een loopband ook geen enkele rekening te houden met bijvoorbeeld het verkeer om je heen. Op straat kan het nog wel eens zijn dat je moet stoppen omdat er net een auto of een fietser voor moet, maar hier heb je op de loopband geen last van. Zeker wanneer je net in een lekker ritme loopt is het frustrerend om te moeten stoppen en het ritme vervolgens weer opnieuw op te moeten vinden.

Interval training op de loopband

Veel loopbanden hebben de functie om interval trainingen in te stellen. Dit is erg gemakkelijk. Om buiten een goede interval training te kunnen lopen moet je continue op je horloge kijken. Dit werk neemt de loopband helemaal van je over. Daarnaast moet je zelf ook iedere keer maar weer op de juiste snelheid zien te komen. Maar niets is natuurlijk zo ideaal als een apparaat dat dit allemaal precies voor jou heeft uitgestippeld.

Verschillende trainingsprogramma’s

Wanneer je een goede loopband koopt heb je de beschikking over verschillende trainingsprogramma’s. Vooraf kun je deze trainingsprogramma’s zelf in stellen. Wanneer je deze schema’s hebt ingesteld zal de loopband deze schema’s voor jou afspelen. Op deze manier is het natuurlijk heel makkelijk om je aan het schema dat je zelf graag wilt lopen vast te houden.

Een goede conditie

Een loopband is een cardioapparaat en dit zorgt ervoor dat je lichaam in een goede conditie komt. Wanneer je in een goede conditie bent dan heeft dit zowel fysiek als mentaal voordelen voor je. Fysiek zal je er beter uit gaan zien, maar je zult ook minder stress gaan ervaren en meer zelfvertrouwen uitstralen doordat je lichaam in een betere conditie is.

Welke spieren train je op de loopband

Doordat de loopband geschikt is voor meerdere soorten trainingen, kun je er ook meerdere spieren op trainen. Je kunt op de loopband bijvoorbeeld hardlopen, maar je kunt ook wandelen op de loopband en je kunt de hellingshoek van de loopband precies zo afstellen hoe jij het wilt. Maar welke spieren worden met name getraind op de loopband? Dit zijn de spieren in je kuiten, je bovenbenen, je billen en in je rug. Wanneer je op je voeten landt tijdens het lopen, dan span je je kuitspieren, je bovenbeenspieren en je bilspieren aan. Daarnaast span je tijdens het lopen continue je rug- en buikspieren aan om je lichaam te stabiliseren.

Afvallen met de loopband

Wandelen en hardlopen zijn twee erg goede manieren om mee af te vallen. Daarnaast verbrand je nog eens extra calorieën wanneer je dit doet met een hoge hellingshoek. Maar hoeveel calorieën verbrand je op de loopband? Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft de snelheid waarop je traint en het percentage van de hellingshoek een belangrijke invloed. Wanneer je echt wilt afvallen op de loopband is het erg belangrijk dat je de helling wat hoger zet en dat je loopsnelheid niet al te hoog is.

Loopband kopen

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een loopband? Dan is het misschien wel tijd om je te gaan oriënteren. Ik heb hieronder al een aantal hele goede loopbanden voor je uitgezocht. Voor een aantal specifieke kenmerken staan hieronder al de beste loopbanden.

Als je alle beste loopbanden van dit moment wil vergelijken, lees hier dan alles over in de top 10 beste loopbanden van 2023.