Home > Koopadviezen > Recumbent bike

Recumbent bike kopen? Bekijk onze top 5!

Welke recumbent bike past bij jou? Wij presenteren jou de top 5 beste recumbent bikes van het moment! Hier zie je in een oogopslag de populairste recumbent bike van 2023.

Last van overtollige kilo’s of wil je eens iets doen aan die matige conditie? Wil jij comfortabel en op een laagdrempelige manier trainen? De recumbent bike is dan de ideale keuze. Deze zitfiets fitness is minder belastend voor de spieren en gewrichten dan bijvoorbeeld een hometrainer.

Slechter ter been? Ook dan is de bike door de lage instap een verantwoorde keuze. Alleen niet elke recumbent bike is hetzelfde. In dit artikel vertellen wij je daarom meer over onze top 5 en leggen wij je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een recumbent bike.

Wat is een recumbent bike?

Op een recumbent bike fiets je comfortabel in bijvoorbeeld de woonkamer of jouw eigen fitnessruimte. Met deze bike train je vooral je onderlichaam.

De zitfiets hometrainer is perfect voor de serieuze sporter en de medische sector, maar ook voor de recreant. De bikes zijn vaak een stuk stabieler dan de hometrainer. Het lichaamsgewicht wordt namelijk over een groter draagvlak verdeeld. Tijdens het trainen werk je trouwens gewoon door op je tablet of lees je op je gemak een tijdschrift.

Let hier op bij het kopen van een recumbent bike!

Natuurlijk wil jij bij een grote aankoop een weloverwogen beslissing maken. Voordat je een bike koopt, is het goed om te letten op belangrijke aspecten als het vliegwiel, het totale gewicht en het weerstandsysteem.

Vliegwiel

Het vliegwiel is het belangrijkste onderdeel van de bike. Het zorgt ervoor dat je de pedalen soepel kunt rondtrappen. Hoe soepeler het vliegwiel loopt, hoe soepeler de trapbeweging aanvoelt. Het vliegwiel is in veel gevallen ook bepalend voor de hoeveelheid weerstand van de bike. Het gewicht van een vliegwiel is van essentieel belangrijk bij de soepelheid van een trapbeweging. Een zwaarder vliegwiel zorgt voor meer contragewicht bij de neerwaartse beweging. Zo maak je een goede ronde beweging.

Weerstandssysteem

Kwalitatief matige weerstandssystemen trappen minder soepel dan kwalitatief sterke weerstandsystemen. De weerstand wordt vaak geregeld door middel van een magneet of door een elektromagneet.

Regelt een magneet de weerstand? Dan is de weerstand hoger naarmate de magneet dichter naar het wiel toe komt. Bij de elektromagneet gaat het juist om het pakken van meer of minder stroom. De gegeven waardes van elektromagnetische weerstandssystemen zijn nauwkeuriger te meten. Ook is het systeem tot in de perfectie in te stellen.

Het gewicht

Een recumbent bike is over het algemeen stabieler in gebruik dan een normale hometrainer. Bij een groter totaalgewicht is de recumbent bike sowieso stabieler in gebruik. Ongelukken bij het op- en afstappen voorkom je op deze manier. Dit komt doordat het lichaamsgewicht over een groter draagvlak is verspreid.

Blogs over hometrainers

Top 5 beste Recumbent bikes van 2023

Til je fitness activiteiten naar een hoger niveau met de top 5 Recumbent bikes van 2023:

1. Recumbent bike – ProForm 325 CSX

ProForm 325 CSX recumbent bike

Door de uitstekende kwaliteit, de scherpe prijs en de vele programma’s, is deze ProForm 325 CSX recumbent bike uitermate geschikt voor de thuissporter. Het display met 24 programma’s is eenvoudig te bedienen en de stoel is verstelbaar.

Het apparaat weegt 58 kg en staat stevig op de grond. Het vliegwiel is maar liefst 7 kg en daardoor is de fiets te gebruiken door personen tot en met maximaal 135 kilo. Geen zorgen over transport, want de transportwielen maken het eenvoudig om de fiets te verplaatsen.

Ook beschikt de ProForm 325 CSX over de mogelijkheid om met de iFit workout app te trainen. Dit is jouw persoonlijke trainer op het gebied van slapen, voeding en beweging. iFit selecteert de ideale workouts en zelfs recepten voor jou. Ook het samenstellen van routes op Google Maps is mogelijk. Ligt er volgens Google Maps een beklimming in het verschiet? Dan past de weerstand van de bike zich hier automatisch op aan.

ProForm 325 CSX recumbent bike

2. Recumbent bike – Xterra SB2.5

Xterra SB2.5 Recumbent Bike

Deze ligfiets fitness is perfect voor mensen die minder mobiel zijn, last hebben van overgewicht of moeten revalideren. Of misschien heb je simpelweg behoefte aan extra comfort tijdens het trainen. Dan is deze fiets een uitstekende keuze.

Het vliegwiel is 10 kg, fietst stabiel en daardoor is deze bike geschikt voor een groot publiek. De ergonomisch verstelbare stoel zorgt voor een geheel blessurevrije training. Het frame van de Xterra SB2.5 is van hoogwaardig staal, kan tegen een stootje en jij geniet dus intensief van de workout. De fiets beschikt over te verstellen steunpunten.

Bovendien vindt de aandrijving plaats via een V-snaar die helemaal onderhoudsvrij en geruisloos is! En dan hebben we het display nog niet eens besproken. Het tweekleuren LCD-scherm beschikt over een speaker. Zo luister je met een AUX kabel de gehele training naar je favoriete liedjes. De harstslagprogramma’s op het display laten je trainen op je ideale hartslag.

Xterra SB2.5 Recumbent Bike

3. Recumbent bike – Spirit CR800

Spirit CR800 zitfiets

Deze zitfiets fitness is geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een lage instap en een comfortabele houding tijdens het sporten. De lendensteun ontlast je spieren en gewrichten in de rug. Ideaal voor sporters op leeftijd, minder valide sporters of revalidatie doeleinden.

Extra bijzonder aan de Spirit CR800 is een zelf genererend weerstandsysteem. Je zet de recumbent bike overal zorgeloos neer zonder dat deze van stroom hoeft te worden voorzien. De zitting is makkelijk verstelbaar in 14 verschillende standen.

Ook heeft de fiets een maximaal belastbaar gewicht van maar liefst 204 kg en is het vliegwiel 14 kg. De fiets beschikt over 40 weerstandsniveaus voor de optimale training voor iedere gebruiker. Je traint via het LED-display met user programma’s, voorgeprogrammeerde programma’s en 2 hartslagprogramma’s.

Spirit CR800 zitfiets

4. Recumbent bike – Gymost Turbo R11

Gymost Turbo R11 zitfiets hometrainer

Deze onderscheidende, comfortabele recumbent bike is prima voor professionele doeleinden, en dankzij zijn gewicht en kwaliteit enorm zwaar te belasten. De bike weegt 75 kg en geschikt voor mensen met een lichaamsgewicht van maximaal 150 kg. Het te tillen gewicht doet niets af van de stabiliteit van de ligfiets.

Dankzij het vliegwiel van 15 kg biedt deze fiets veel comfort. Het vliegwiel wordt bijvoorbeeld aangedreven door een geluidloze en onderhoudsvrije V-belt. Ondanks dat de Gymost Turbo R11 zeer eenvoudig in gebruik is, biedt hij diverse trainingsmogelijkheden. Zo zitten er bijvoorbeeld totaal 12 verschillende trainingsprogramma’s op, waaronder manueel, interval, vetverbranding, hartslag en diverse voorgeprogrammeerde programma’s.

Het display is afgewerkt met twee houders, namelijk een tablethouder en een aparte smartphonehouder. Zo luister je tijdens het fietsen rustig naar muziek, lees je een boek op je tablet of kijk je jouw favoriete spelshow terug.

Gymost Turbo R11 zitfiets hometrainer

5. Recumbent bike – Nautilus R628

Nautilus R628 zitfiets fitness

Misschien ben je al bekend met de Kettler zitfiets in de lokale sportschool? Nou, dit is next level. Deze recumbent bike is gemaakt voor de fanatieke, prestatiegerichte sporter. Niet te vergelijken met reguliere fitnessapparaten voor thuisgebruik en echt de fietspartner voor serieuze sporters of de medische sector.

Bijzonder aan de ligfiets is het EMS-weerstandssysteem en de ergometer. De hometrainer heeft een driedelige trapas, is verchroomd en beschikt over de fenomenale Nautilus Premium verzwaarde pedalen. De Nautilus R628 is maximaal te belasten tot wel 148 kg en weegt zelf 40 kg. Het heeft een vliegwiel van 3,5 kg met een hybride HIIT systeem.

De Nautilus heeft een mooi zwart ontwerp en is gemaakt van kunststof. De ergometer gebruikt een elektromagneet, waarmee je accurater de weerstand kunt bepalen en waardes opmeet. Koppel je smartphone makkelijk aan RideSocial en zo train je samen met anderen die de app gebruiken.

Er zijn in totaal 4 gebruikersprofielen. De hartslag wordt gemeten via contactsensoren en via de gratis meegeleverde hartslagband. Ook is de ligfiets uitgerust met een ventilator. De bike komt samen met een bidon- en tablethouder.

Nautilus R628 zitfiets fitness

Recumbent bike vergelijken?

Nu heb je als het goed is een duidelijk beeld van de verschillende soorten zitfietsen. Wil je bovengenoemde recumbent bikes vergelijken? Bekijk dan onderstaande tabel:

SpecificatiesProForm 325 CSXXterra SB2.5Spirit CR800Gymost Turbo R11Nautilus R625
KlasseThuis gebruikThuis gebruikProfessioneelProfessioneelProfessioneel
Garantie Frame & Laswerk10 jaar10 jaarLevenslangLevenslang3 jaar
Garantie onderdelen2 jaar2 jaar2 jaar2 jaar3 jaar
Gewicht58kg49kg65kg75kg40kg
Belastbaar gewicht130kg135kg204kg150kg148kg
Gewicht vliegwiel7kg10kg14kg15kg4kg
Aantal weerstandsniveaus 2224402032
WeerstandsysteemMagnetischMagnetischMagnetischEMSEMS
Weerstand instelbaarElektronischElektronischElektronischElektronischElektronisch
Aantal programma’s242491229
HartslagprogrammaJaJaJaJaJa
HartslagmetingJa, handsensoren & borstbandJa, handsensoren & borstbandJa, handsensoren & borstbandJa, handsensorenJa, handsensoren & borstband

Bovenstaande tabel geeft weer dat alle recumbent bikes een hartslag programma hebben. Het programma kan uitgevoerd worden met een borstband. Echter wordt deze alleen meegeleverd bij de Nautilus R625. Heb je zelf nog geen borstband liggen. Bekijk dan de verschillende borstbanden van betersport.nl.

Toch een andere hometrainer kopen? Bekijk dan onze andere koopadviezen.

Blogs over hometrainers