Is lang stilzitten ongezond? Stap over op Sitting Breaks!

Je wordt niet alleen slanker als je meer beweegt, maar ook wanneer je lang stilzitten vermijdt. In eerste instantie lijkt lang stilzitten een onschuldige factor te zijn, maar onderzoek laat het tegenovergestelde zien. Erg interessant! Daarom ga ik in deze blog dieper in op het belang van sitting breaks.

Het blijkt namelijk dat het negatieve effect op de gezondheid van inactiviteit bijna net zo erg is als roken of obesitas. Ondertussen zit de gemiddelde Nederlander ontzettend veel. Overdag op het kantoor achter de computer en ’s avonds op de bank voor de televisie. Lang stilzitten is dus eerder regel dan uitzondering. Hier valt dus veel winst te halen.

Waarom zijn sitting breaks belangrijk?

Lang stilzitten staat gelijk voor langzaam aftakelen. Als je een paar uur stil zit verliezen je grote beenspieren een paar gram spiermassa. En je beenspieren zijn weer belangrijk voor de verbranding van vetten. Ook je stofwisseling wordt op het laagste tandje gezet. Tijdens stilzitten verbruik je namelijk zo’n 1 kilocalorie per minuut.

Zelfs als je dagelijks de moeite neemt om een half uur intensief te bewegen, is de kans op vroegtijdig overlijden net zo groot als iemand die amper sport, maar die wel minder dan acht uur per dag zit. Postbodes, serveersters of kappers hebben dus al een streepje voor. Sporten en een stilzittend leven gaan bij veel mensen dus samen. Daarom zijn sitting breaks voor veel mensen een effectieve methode om lang stilzitten tegen te gaan. Ook wanneer je wilt afvallen zijn sitting breaks erg verstandig om in te voeren.

Hoe begin je met sitting breaks?

Sitting breaks zijn korte onderbrekingen van het zit gedrag. Dit doe je telkens nadat je een half uur hebt stilgezeten. De onderbreking hoeft niet langer dan 30 seconden te duren.

Tijdens de onderbrekingen is het de bedoeling om intensief te gaan bewegen. Denk aan rennen, traplopen, push-up, planken of squats. Eigenlijk alles waarbij je spieren in actie moeten komen en je ademhaling heviger van wordt.

Om ook daadwerkelijk elk half uur te gaan bewegen is het handig om een wekker te zetten die elk half uur afgaat wanneer je lang stilzit. Stand Up (Android & iOS) is een app die je daarbij prima kan helpen.

Natuurlijk zijn er ook andere manier om lang stilzitten te verminderen. Je kan bijvoorbeeld je werkomgeving expres op een onhandige manier inrichten, door je printer op een andere verdieping te zetten en tijdens vergaderingen alleen staan bureaus gebruiken.

Het beste is om niet alleen op het werk, maar ook thuis of onderweg meer functionele beweging in te bouwen, zodat je meer gaat bewegen op het moment dat er toch al iets moet gebeuren.