Sport

Sporten

Sport-en-Afvallen.nl staat naast afvallen ook zeker in het teken van sport. Dit komt omdat ik erg veel affiniteit heb met dit onderwerp en daarom ook graag hierover schrijf en mijn kennis deel. Ik vind het erg motiverend om zo veel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen omdat sporten nu een maal ontzettend veel voordelen met zich meebrengt voor je fysieke, maar ook je mentale gezondheid. Dit sporten kan zowel thuis op een crosstrainer, maar dit kan natuurlijk ook lekker in de buitenlucht. Wanneer je echt kilo’s wilt afvallen enkel door te sporten dan gaat dit niet lukken. Afvallen gebeurt namelijk voor z’n 70% door een goede en gezonde voeling en voor ongeveer 30% door goed te bewegen. Maar naast dat sporten helpt bij afvallen, heeft het ook nog vele andere voordelen die goed zijn voor de mens. Dit zijn voordelen zowel op fysiek als mentaal vlak.

Fysieke voordelen van sport

  1. Een betere doorbloeding

Wanneer je sport ga je zweten. Dit zweten heeft weer gevolgen voor je bloedsomloop. Wanneer je zweet stoot je lichaam namelijk afvalstoffen die in je lichaam zitten af waardoor het bloed beter door je aderen kan stromen. Je voorkomt dus dat je aderen dicht gaan zitten waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

  1. Sterkere botten en spieren

Wanneer je regelmatig sport, worden je botten en spieren sterker. Vooral wanneer je veel op kantoor zit is dit fysieke gedeelte erg belangrijk. Heel de dag zitten is niet goed voor je gezondheid en daarom is bewegen, helemaal voor mensen op kantoor, erg belangrijk. Bij het sporten gebruik je je lichaam namelijk op een andere manier wat als voordeel heeft dat je lichaam soepel gehouden wordt. Je botten worden sterker gemaakt, waardoor de kans op gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziektes kleiner wordt.

  1. Goed en gezond gewicht

Door genoeg en regelmatig te bewegen verbrand je genoeg calorieën om je lichaam in een goede conditie te houden. Deze goede conditie is belangrijk voor een goede stofwisseling. Wanneer je echt wilt afvallen is een gezonde voeding de belangrijkste factor, maar sporten helpt je wel om op een gezond gewicht te blijven.

De mentale voordelen van sport

Wanneer je aan de voordelen denkt van sport worden vaak als eerste de fysieke voordelen van sport genoemd. Deze zijn ook zeer belangrijk, maar persoonlijk vind ik de mentale voordelen die sporten met zich mee brengt misschien nog wel interessanter.  Wanneer je na een lange werkdag thuis komt is het natuurlijk verleidelijk om de tv aan te zetten en lekker op de bank te ploffen. Maar wanneer je deze momenten vaker zal gaan sporten, zal je merken dat je energieker bent omdat je in een betere conditie bent. Daarnaast kun je ook beter omgaan met stress.

  1. Zelfvertrouwen

Het is een feit dat je door regelmatig te sporten beter in je vel gaat zitten. Je krijgt meer eigenwaarde, conditie en energie. Daarnaast verminderd voldoende sporten zelfs de kans op depressies en angst.

  1. Momentje voor jezelf

Wanneer je aan het sporten bent heb je een lekker momentje voor jezelf. Even lekker je verstand op nul zetten en gaan met die banaan. Sporten is een vorm van ontspanning, waar het gelukshormoon een rol in speelt. Door te sporten word je rustig en kijk je rationeler tegen bepaalde zaken aan.

Sporten geeft een enorme voldoening. Wanneer je vooraf misschien niet zo veel zin hebt om aan de gang te gaan, ben je achteraf, wanneer je dan eindelijk op de bank zit, helemaal blij. Je hoofd is lekker leeg en ontspannen en je hebt een goed en voldaan gevoel na het harde werken, daarnaast kun je straks ook heel lekker slapen. Sporten heeft dus vele voordelen, zowel fysiek als mentaal.

Ben je benieuwd geworden naar nog meer onderwerpen met betrekking tot sport en/of afvallen, lees dan een van mijn blogs!