De 9 Beste Fitnessapparaten voor Thuis

Iedereen wil natuurlijk een mooi slank en afgetraind figuur hebben. Hiervoor moet je beschikken over de juiste instelling, motivatie, doorzettingsvermogen en niet geheel onbelangrijk: fitnessapparatuur! 

Maar wie heeft er nou zin om elke dag naar de sportschool? Het is namelijk niet altijd even leuk om tegenover vreemden je in het zweet te werken, herken je dit? Wij gaan jou hiermee helpen! Lees hier wat de beste fitnessapparaten voor thuis zijn.

1. De Hometrainer

In Nederland is fietsen een van de bekendste manier om jezelf te vervoeren. Iedereen heeft wel eens gefietst en zéker als scholier. Fietsen is dan ook één van de beste oefeningen om af te vallen en je lichaam fit te houden.

Omdat fietsen heel erg intensief kan zijn verbrandt je heel veel vetten, koolhydraten en eiwitten. De intensiteit van je oefeningen heeft hierop een grote invloed. De meeste hometrainers zijn voorzien van allerlei programma’s die jou uitdagen om jouw niveau te blijven verbeteren. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen niveau en dat is prima. 

FitBike Ride 5

Voordelen hometrainer

De hometrainer is één van de meest gebruikte fitnessapparaten voor thuis. Dit komt mede door onderstaande voordelen:

 • Zeer compact apparaat: een hometrainer is zeer compact en makkelijk op te bergen.
 • Zeer geschikt voor afvallen: met een hometrainer kan je intensief trainen en is ideaal om af te vallen.
 • Minimale belasting voor je gewrichten: door de zittende houding worden je gewrichten minimaal belast.
 • Voor beginner en gevorderde sporters: door de verschillende standen kan iedereen beginnen met het trainen op een hometrainer. Voor ervaren sporters is er ook nog genoeg uitdaging.

Wil je graag meer weten over hometrainers en welke je het beste kunt kiezen? Lees dan onze review over de top 5 beste hometrainers.

2. Een roeiapparaat

Misschien denk je niet meteen aan roeien als je thuis wilt gaan sporten. Echter een roeiapparaat is een veel gebruikt apparaat door thuissporters en dit is natuurlijk niet zonder reden!

Een roeiapparaat is namelijk uitermate geschikt als je wilt afvallen of fitter wilt worden. Wanneer je gaat roeien gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Dit kan roeien zeer intensief maken. Door deze intensiteit verbrandt je dan ook heel veel calorieën in een zeer korte tijd.

Maar roeien heeft nog een voordeel! En dat is dat je niet alleen veel kunt afvallen, maar je werkt tegelijkertijd ook aan je spiermassa. Doordat het roeiapparaat constant weerstand biedt, moet je je armspieren ook intensief gebruiken. Eigenlijk twee vliegen in 1 klap.

Focus Fitness Row 3

Voordelen roeiapparaat

Zoals hierboven benoemd is roeien zeer geschikt voor de thuissporter. Hieronder hebben we de alle voordelen voor je op een rij gezet:

 • Ideaal om af te vallen: door de intensieve training kan je binnen korte tijd veel afvallen.
 • Zowel kracht als conditietraining: doordat je bijna heel je lichaam gebruikt train je zowel je spiermassa als je conditie.
 • Laag apparaat: veel roeiapparaten zijn inklapbaar en zijn niet hoog. Daardoor zijn ze vaak onder een bed te schuiven. Scheelt je weer ruimte!

Wil jij graag meer weten welke roeiapparaten je kunt gebruiken voor thuis? Lees dan eens onze review over beste roeitrainers. Veel leesplezier!

3. De crosstrainer

Een crosstrainer is net zoals nummer 1 en 2 een goed fitnessapparaat om thuis af te vallen en conditie op te bouwen. De crosstrainer heeft in de laatste jaren een echte opmars gemaakt in sportschool. Dit omdat het apparaat makkelijk in gebruik is en zeer geschikt voor de beginnende en ervaren sporter.

Wil je thuis sporten op een crosstrainer? Dan moet je wel even zorgen dat je wat ruimte hebt. Crosstrainers kunnen nogal een omvang hebben. Maar daardoor hoeft hij natuurlijk niet van je wishlist af. Tegenwoordig zijn er veel crosstrainers op de markt die inklapbaar zijn. Hierdoor bespaar je een zee aan ruimte als je klaar bent met trainen.

Daarnaast ligt de prijs van een crosstrainer vaak hoger dan die van een roeiapparaat of hometrainer. Dus is je budget niet helemaal toereikend? Dan kan je beter voor 1 van de andere thuisfitnessapparaten gaan.

Crosstrainer focus fitness fox 3

Voordelen crosstrainer

De crosstrainer is een allround fitnessapparaat geschikt voor iedere sporter. Het heeft je onder andere de onderstaande voordelen te bieden:

 • Full body workout: met een crosstrainer train je vrijwel alle spieren in je lichaam! Denk daarbij aan je billen, buikspieren, biceps, triceps en vooral je beenspieren.
 • Ideaal om af te vallen: met een crosstrainer verbrand je gemiddeld 8 tot 12 calorieën per minuut!
 • Zeer geschikt voor rugklachten: heb je rugklachten? Een crosstrainer zorgt voor een stabiele trainingshouding en minimale belasting. Zo kunnen ook mensen met rugklachten een goed trainen.
 • Minimale belasting gewrichten: door de schuifbeweging en optimale houding belast worden je gewrichten minimaal belast.

Ben je benieuwd geraakt naar crosstrainers door deze blog? Lees dan onze review over de 5 beste crosstrainers die er op dit moment zijn!

4. De loopband

Een loopband is zeer geschikt voor mensen die lekker thuis willen sporten. Heb je geen zin om buiten in de regen te lopen maar wil je toch lekker kunnen sporten? Dan is de loopband echt iets voor jou.

Het apparaat is geschikt voor het verlagen van je vetpercentage en je bouwt ook nog eens aan je conditie. Loopbanden beschikken vaak over diverse trainingsmogelijkheden, waardoor deze geschikt is voor de beginnende als ervaren thuissporter.

Met de loopband train je voornamelijk je beenspieren. Echter tijdens intensieve hardloopsessies pak je al snel een deel van je buik en rugspieren mee. Je kan dus zelf bepalen hoe hoog jij de lat legt.

Loopbanden zijn vaak te koppelen aan een tablet of hebben een ingebouwd schermen. Hiermee kan je diverse trainingsprogramma’s volgen of zelfs lekker een film of serie kijken.

Loopband beste keus

Voordelen van een loopband voor thuis

Thuis biedt de loopband vele voordelen voor een sporter. Hieronder hebben wij ze voor jou op een rijtje gezet.

 • Minder belastend voor je gewrichten: lopen op een loopband is minder belastend voor je gewrichten dan lopen op de weg of in de bossen.
 • Makkelijk op te bergen: diverse loopbanden zijn inklapbaar. Daardoor worden ze zeer compact en zijn ze vaak onder een gemiddeld bed te schuiven.
 • Afwisselende trainingsmogelijkheden: je kan een loopband gebruiken om te wandelen, joggen en hardlopen. Daarnaast kunnen veel loopbanden in een hellingshoek gezet worden.
 • Geschikt voor de beginnende als ervaren thuissporter: door de verschillende trainingsmogelijkheden is een loopband voor vrijwel elke sporter geschikt.

Lijkt het jou iets om te trainen op een loopband en zo jouw conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren? Bekijk dan de beste loopbanden van dit moment!

5. De spinningfiets

Spinningfietsen worden regelmatig gebruikt door de thuissporter. Het formaat van een spinningfiets speelt daarbij een grote rol. De fiets is toch wel één van de compactste sportapparaten voor thuis.

Een spinningfiets heeft veel weg van een hometrainer, echter zijn er wel degelijk verschillen. De houding op een hometrainer is rechtop, op een spinningfiets zit je veel meer voorovergebogen. Een hometrainer is te vergelijken met een stadsfiets en een spinningfiets met een wielrenfiets.

Een spinningfiets wordt daarom ook veel gebruikt voor intensieve conditionele trainingen. Hij is dan ook meer bedoeld voor de gevorderde sporter. Vaak worden in sportscholen spinninglessen in groepsverband gegeven. Maar dat betekent niet dat een spinningfiets niet voor thuis is geschikt.

FitBike Race Magnetic Pro Spinningfiets

Voordelen spinningfiets

Voor de thuissporter biedt de spinningfiets diverse voordelen. Bekijk ze hieronder allemaal:

 • Betaalbaar apparaat: spinningfietsen heb je al vanaf de €300,-.
 • Makkelijk te bedienen: een spinningfiets wijst zichzelf, je stapt erop stelt de weerstand in en start je training.
 • Compact formaat: net als de hometrainer heeft de spinningfiets een compact formaat. Je zet hem makkelijk in een hoek van de kamer en haalt hem makkelijk weer tevoorschijn.
 • Virtuele trainingsmogelijkheden: met een app op je tablet of telefoon kan je virtuele spinning lessen volgen.
 • Ideaal voor conditietraining: spinningfietsen hebben vele weerstandsniveaus, zo kan jij makkelijk bouwen aan een betere conditie.

Heb jij interesse in het thuissporten met een spinningfiets? Bekijk dan de beste keuze van dit moment:

6. De Airbike

De Airbike is eigenlijk een combinatie van een crosstrainer en een hometrainer. Ze bieden zeer intensieve trainingen, de zogenoemde HIIT trainingen. De apparaten zijn zeer in trek bij crossfitters. Ben jij een crossfitter? Dan is de Airbike onmisbaar in je homegym.

Door de combinatie van crosstrainer en hometrainer train je vrijwel je gehele lichaam. Het luchtweerstandssysteem zorgt voor steeds zwaardere en intensieve trainingen. Door de verschillende weerstandsniveaus is het trainingsapparaat ook geschikt voor beginners.

Airbike Crossmaxx LMX1750 PRO

Voordelen airbike

De airbike biedt diverse voordelen voor de intensieve thuissporter, wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

 • Zeer intensieve trainingsmogelijkheden: een airbike bouwt meer weerstand op naarmate je meer kracht zet. Ideaal dus als je helemaal tot je uiterste wil gaan!
 • Variatie aan houdingen: een airbike heeft een zadel, maar ze zijn ook geschikt voor staande trainingen.
 • Conditie en krachttraining: door de voetpedalen en de handvaten train je tevens je conditie en arm- en beenspieren.
 • Zeer geschikt om af te vallen: de hoge intensiteit van de trainingen maakt het sportapparaat zeer geschikt om wat kilo’s te verliezen!

Wil jij jouw intensieve thuistrainig starten? Bekijk dan de beste airbikes van dit moment:

7. Recumbent bike

De Airbike is eigenlijk een combinatie van een crosstrainer en een hometrainer. Ze bieden zeer intensieve trainingen, de zogenoemde HIIT trainingen. De apparaten zijn zeer in trek bij crossfitters. Ben jij een crossfitter? Dan is de Airbike onmisbaar in je homegym.

Door de combinatie van crosstrainer en hometrainer train je vrijwel je gehele lichaam. Het luchtweerstandssysteem zorgt voor steeds zwaardere en intensieve trainingen. Door de verschillende weerstandsniveaus is het trainingsapparaat ook geschikt voor beginners.

Gymost Turbo R11 zitfiets hometrainer

Voordelen recumbent bike

De recumbent bike geeft een diverse voordelen voor zowel de jonge als oudere sporter. Hieronder lees jij ze allemaal:

 • Zittend sporten: wie wordt hier nou niet vrolijk van? Lekker ontspannen zitten en toch werken aan je conditie en uithoudingsvermogen.
 • Minimale belasting gewrichten: door de zittende houding en ondersteuning belast je je gewrichten niet tot minimaal. Ideaal dus als je kampt met blessures of blessure gevoelig bent.
 • Ontspanning en sporten tegelijk: tijdens het trainen kan je makkelijk een film of serie kijken op je tabblad. Of pak er wat leesvoer bij met een boek of magazine.
 • Meer dan alleen beenspieren: door de zittende fietshouding train je ook een deel van je buikspieren. Dat is mooi meegenomen!

Wil je lekker ontspannen maar toch werken aan je conditie en uithoudingsvermogen? Bekijk dan de beste recumbent bikes van dit moment!

8. Fietstrainers

Fietstrainer is het sportapparaat dat wielrenners zoeken voor thuis. Heb je geen wielrenfiets? Dan is de fietstrainer niet interessant voor jou.

Wil je als wielrenner niet afhankelijk zijn van het weer en jouw trainingen wekelijks voort zetten? Dan komt een fietstrainer voor jou als geroepen. Lekker droog en beschermt trainen met je eigen vertrouwde wielrenfiets, dat klinkt als muziek in de oren.

De duurdere fietstrainers komen vaak met virtuele trainingsmogelijkheden. Door verbinding met een TV te maken beklim jij virtueel de Mont Ventoux in je eigen huis!

Fietstrainer met fiets

Voordelen fietstrainers

 • Betaalbaar: je hebt al fietstrainers vanaf de €179,-.
 • Makkelijk op te bergen: fietstrainers zijn zeer compact en dus ook makkelijk op te bergen na je training.
 • Virtuele trainingsmogelijkheden: hoge segment fietstrainers bieden volop virtuele trainingen. Rijd visueel door de bergen in Frankrijk en voel de weerstand opbouwen!
 • Conditie opbouwen zonder gevaar: hoge snelheden en niet hoeven te remmen, vind daar maar eens een geschikte weg voor. Op een fietstrainer kan jij veilig tot het uiterste gaan.

Je wielrentraining op je vertrouwde eigen fiets ook in het laagseizoen voortzetten? Bekijk dan de beste fietstrainers van dit moment:

9. Krachstation

Bovenstaande fitnessapparaten zijn voornamelijk geschikt als je wilt werken aan je conditie en wat extra spierkracht. Maar wil jij voor een compleet afgetraind lichaam gaan? Dan zijn krachtstations een van de meest veelzijdige trainingsapparaten voor thuis.

Afhankelijk van welk krachtstation je kiest kan je tot wel 60 oefeningen doen. Zo kan jij ook in de winter rustig in je vertrouwde thuisomgeving werken aan je summer body.

Krachtstation

Voordelen krachtstations

Een krachtstation in je eigen huis biedt vele voordelen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

 • Gehele workout in één apparaat: een krachtstation is geschikt voor het trainen van diverse spiergroepen zoals je borst, rug benen en armen.
 • Afvallen en sterker worden: met een krachtstraining bouw jij voornamelijk aan je spierkracht, echter zijn krachttrainingen ook zeer geschikt om wat extra kilo’s te verliezen!
 • Compacte homegym: een krachtstation mag dan wel een groot apparaat zijn, maar met dit apparaat heb je een complete sportschool op circa 1,5m².
 • Betaalbaar fitnessen: een goede krachtstation heb je al vanaf de €500. Dit klinkt als veel, maar maak je er intensief gebruik van, dan heb je het sportschoolabonnement zo terugverdiend.

De beste fitnessapparaten voor thuis aanschaffen?

Of je nu thuissporten naar een hoger niveau wil tillen of net begint, met bovengenoemde sportapparaten ben je helemaal voorzien. Kan jij niet wachten om een apparaat thuis uit te testen? Bekijk onze bovengenoemde toplijsten, zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Heb je nog interesse in andere sportapparatuur? Bekijk dan ons compleet overzicht van alle koopadviezen!