Beste crosstrainer kopen? Bekijk de top 5!

Ben je op zoek naar de beste crosstrainer? Met een crosstrainer kan je heerlijk een half uur tot drie kwartier thuis sporten terwijl je naar je favoriete serie kijkt, of luistert naar een lekker muziekje. Naast dat het ontspannend kan zijn, heeft het ook nog vele voordelen voor je gezondheid! In dit artikel beschrijf ik waar je op moet letten bij aankoop van je crosstrainer, de voordelen en wat een crosstrainer is.

Daarnaast heb ik alvast een trainingsschema voor je samengesteld. Lees snel verder!

In de onderstaande tabel vind je alvast een overzicht van de populairste crosstrainers van dit moment! Lees onder de tabel verder voor meer informatie.

ModelPrijsAantal reviewsProduct foto
Focus Fitness Fox 5€699,-33 focus-fitness-fox-5
Focus Fitness Fox 3 iPlus€449,-24 focus fitness fox 3 iplus crosstrainer
Focus Fitness Fox 3€399,-
25
Top 5 Crosstrainers
Focus Fitness Fox 5 iPlus€749,-19 focus fitness fox 5 iplus
Focus Fitness Senator iPlus€849,-7 Crosstrainer focus fitness senator iplus

Wat is een crosstrainer?

De crosstrainer is een cardio-toestel die vaak wordt gebruikt om een conditie op te bouwen of om vet te verbranden. Het is een van de populairste fitnessapparaten in de sportschool. Het apparaat bestaat uit een “vliegwiel”, handvaten en loopplanken. Door je voeten te plaatsen op de loopplanken en met beide handen de handvaten vast te pakken maak je een voortschuivende beweging. De bewegingen hebben een gelijkenis met langlaufen.

Welke spieren train je op een crosstrainer?

Met een crosstrainer train je spieren zoals je buikspieren, biceps, triceps, quadriceps en hamstrings. Hierbij kan je ook wel stellen dat je dus je hele lichaam traint. Dit is het grootste voordeel ten opzichte van fietsen of hardlopen.

Wanneer je de crosstrainer gebruikt in tegengestelde richting ligt de focus vooral op je billen en bilspieren. Dankzij de crosstrainer ga je echter geen afgetraind en gespierd lichaam krijgen. Afvallen met de crosstrainer gaat daarentegen prima, maar wil je echte spiergroei realiseren, dan heb je betere fitnessapparaten voor thuis.

Afvallen met een crosstrainer

Tijdens het crosstrainen verlies je gemiddeld 8 tot 12 calorieën per minuut. Niet verkeerd toch? De crosstrainer is dus een prima apparaat om af te vallen. Dit komt voornamelijk doordat de hartslag snel verhoogd wordt naar het niveau waar het verbrandingsproces van start gaat.

Echter moet je er wel voor waken dat je hartslag niet té hoog wordt. Wanneer dit gebeurd kom je namelijk buiten de verbrandingszone en heeft de work-out minder effect om af te vallen.

Maar wanneer zit je in de beste verbrandingszone? Dit is uit te rekenen met een eenvoudig rekensommetje:

Maximale harstslag berekenen: 220 – je leeftijd = maximale hartslag. Bijvoorbeeld. Je bent 35 jaar, je maximale hartslag is dan: 220-35 = 185.

De verbrandingszone is een zone die tussen twee getallen in zit. De ondergrens van de verbrandingszone ligt bij 60% van je maximale hartslag (0.6*185=111) en de bovengrens van de verbrandingszone ligt bij 75% van je maximale hartslag (0.75*185=138,75).

Reken dit voor jezelf uit en gebruik een hartslagmeter om te monitoren of jij in tijdens het trainen in je verbrandingszone zit/blijft.

Voordelen crosstrainer

Een crosstrainer biedt vele voordelen. Het is niet voor niets het meest populaire fitnessapparaat. Het apparaat heeft een positief effect op je bloeddruk en verminderd de kans op hart- en vaatziekten. Ook wanneer je rugklachten of zwakke spieren hebt is dit een ideaal apparaat. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Minimale belasting gewrichten

Voor mensen met zwakke knieën of enkels is de crosstrainer echt een aanrader. Crosstrainen heeft veel overeenkomsten met hardlopen. Het voordeel van crosstrainen tegenover hardlopen is dat je geen wrijving hebt met bijvoorbeeld het wegdek. Hierdoor is de belasting op je gewrichten vele malen lager.

2. Afvallen

De crosstrainer is een geschikt cardio apparaat om kilo’s te verliezen. Wanneer je zorgt voor een gevarieerde work-out, een work-out met intervallen, verbrand je ook op de crosstrainer veel calorieën. Daarnaast gaat het verbranden van calorieën ook langer door dan alleen de periode dat je daadwerkelijk beweegt. Door te trainen op de crosstrainer verbrand je gemiddeld 8 tot 12 calorieën per minuut.

3. Full body workout

Tijdens een work-out op de crosstrainer worden vrijwel alle spieren van je lichaam getraind. Voor een full body work-out is het belangrijk dat je afwisselt in voorwaartse en achterwaartse bewegingen en dat je varieert in het wel of niet vasthouden van de handvaten.

Wanneer je een voorwaartse beweging maakt, ligt de focus vooral op de voorkant van je benen en wanneer je een achterwaartse beweging maakt is dit precies andersom. Het vasthouden van de handvaten heeft als gevolg dat je schouders, armen en rug getriggerd worden. Wanneer je de handvaten loslaat, ligt de focus vooral op je core (je buik en je onderrug).

4. Sterke beenspieren

Crosstrainen is een erg goede manier om sterkere onderbenen te krijgen. Bij het crosstrainen gebruik je namelijk al je spieren in je onderbenen. Dit komt omdat door de beweging van de crosstrainer de spieren in je onderbeen op spanning komen. Dit resulteert in sterkere onderbenen.

5. Goed bij rugklachten

Doordat je met het trainen op een crosstrainer weinig weerstand hebt, is het een ideale manier om je rugspieren en de stabiliteit te trainen. Doordat de training weinig belastend is, is het bij veel mensen die rugklachten ervaren toch mogelijk om aan crostraining te doen.

6. Goed voor je gezondheid

Cardiotraining heeft veel positieve effecten op je gezondheid. Zo verbeterd cardiotraining je conditie, heeft het een positief effect op je bloeddruk, verminderd het de kans op hart- en vaatziekten en verminderd het de kans op botontkalking. Al met al, zeer goed voor je gezondheid.

Crosstrainer kopen, waar op letten?

Wanneer je een crosstrainer gaat kopen moet je letten op enkele belangrijke eigenschappen. Naast dat de prijs, de garantie en de afmetingen natuurlijk erg belangrijk zijn in je keuze, zijn er ook enkele eigenschappen die van invloed zijn op de gebruiksvriendelijkheid van de crosstrainer zoals het gewicht van het vliegwiel en de aandrijving.

Naast het vliegwiel is de aandrijving van belang. Zo heb je voor en achter aangedreven crosstrainers. Het voordeel van een voor aangedreven crosstrainer is dat je vlakkere bewegingen maakt die te vergelijken zijn met langlaufen. Deze bewegingen zijn minder belastend voor je gewrichten.

Gewicht vliegwiel

Iedere crosstrainer heeft een vliegwiel, achter (rear driven) of voor (front driven), die tijdens het gebruik in beweging wordt gebracht. Het gewicht van het vliegwiel heeft invloed op het aanvoelen van de beweging die je maakt. Het is namelijk zo, hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe natuurlijker en vloeiender de bewegingen op de crosstrainer aanvoelen. Een te licht vliegwiel kan zorgen dat bewegingen schokkerig aanvoelen.

Weerstandsniveaus

Naast het vliegwiel heeft ook het weerstandsniveau een grote invloed om een vloeiende beweging te garanderen. Hoe meer weerstandsniveaus je hebt, hoe beter de crosstrainer op je training is af te stellen. Daarnaast zorgen hogere weerstandsniveaus ook voor vloeiendere bewegingen.

Front of rear driven

Een crosstrainer kan voor (front) of achter (rear) worden aangedreven. Een crosstrainer die aan de voorkant aangedreven wordt, heeft het vliegwiel aan de voorkant. Bij front driven crosstrainers maak je een vlakkere beweging die te vergelijken is met de beweging die je maakt met bijvoorbeeld langlaufen. Het voordeel van front driven ten opzichte van rear driven is dat de bewegingen minder belastend zijn voor uw gewrichten.

Bij een rear driven crosstrainer zit het vliegwiel zoals je zelf al kan voorspellen aan de achterkant. Dit heeft als gevolg dat je een langere pas maakt die daarnaast ook minder vlak is, waardoor de pas actiever aanvoelt dan bij front driven crosstrainers. De beweging die je maakt bij rear driven crosstrainers is het best te vergelijken met de beweging die je maakt met wandelen en hardlopen.

Prijs

Uiteraard is de prijs ook een belangrijke factor bij het kopen van een crosstrainer. De prijzen van crosstrainers variëren van €400,- tot maar liefst €3000,-. De prijs is voornamelijk afhankelijk van alle opties die je wilt. Zo zijn er crosstrainers met ingebouwde tablets en boordcomputers. Deze zijn niet altijd noodzakelijk om je sportdoelen te bereiken.

Geluid

Ga je wel eens naar de sportschool, dan heb je vast wel wat ervaring met crosstrainers. Deze apparaten kunnen nogal wat lawaaierig zijn. Let dus goed op of de crosstrainer veel lawaai maakt.

Top 5 beste crosstrainers van 2021

Ben je benieuwd geworden naar de top 5 beste crosstrainers van dit moment? In onderstaande tabel hebben wij alvast op alle bovengenoemde punten gelet. Daarnaast vind je onder de tabel extra informatie per product.

SpecificatieFocus Fitness Fox 5Focus Fitness Fox 3 iPlusFocus Fitness Fox 3Focus Fitness Fox 5 iPlusFocus Fitness Senator iPlus
Afbeelding focus-fitness-fox-5 focus fitness fox 3 iplus crosstrainer Top 5 Crosstrainers focus fitness fox 5 iplus Crosstrainer focus fitness senator iplus
Prijs€699,-€449,-€399,-€749,-€849,-
Garantie onderdelen2 Jaar2 Jaar2 Jaar2 Jaar2 Jaar
Garantie frame laswerkLevenslang10 Jaar10 JaarLevenslangLevenslang
Afmetingen (L x H x B)130 x 77 x 160 cm120 x 60 x 160 cm120 x 60 x 160 cm130 x 73,5 x 160 cm174 x 63 x 166 cm
Gewicht68 Kilogram48 Kilogram48 Kilogram68 Kilogram67 Kilogram
Maximaal belastbaar gewicht150 Kilogram120 Kilogram120 Kilogram150 Kilogram150 Kilogram
Vliegwiel gewichtCa. 10 KilogramCa. 7 KilogramCa. 7 KilogramCa. 10 KilogramCa. 12 Kilogram
AandrijfsysteemRear DrivenRear DrivenRear DrivenRear DrivenFront driven
Aantal weerstandsniveaus1616161632
Aantal trainingsprogramma’s1218181612
BijzonderhedenBijzonder hoge kwaliteitKoppel je tablet of smartphone aan de crosstrainerHeel erg stilStuur met 7 verschillende handgrepen & App koppelingen
Geen
InklapbaarNeeNeeNeeNeeNee
Bekijk productBekijk productBekijk productBekijk productBekijk product

1. Focus Fitness Fox 5

€699,- €800,00


De crosstrainer Focus Fitness Fox 5 is door zijn betaalbare prijs en zijn zeer goede kwaliteit, de meest verkochte en best beoordeelde crosstrainer van 2017.

Dankzij een vliegwiel van 10 kilogram heeft de crosstrainer een erg natuurlijke en soepele manier van bewegen. De voetpedalen kunnen in drie standen versteld worden en de lengtepas kan in vier standen worden versteld.

Door deze eigenschappen is de Focus Fitness Fox 5 dé crosstrainer voor thuis! Of je hem nu gebruikt voor revalidatie, om in beweging te blijven, of om er intensief gebruik van te maken. Altijd goed want de Focus Fitness Fox 5 is geschikt voor iedereen! Bekijk de volledige focus fitness fox 5 review.

2. Focus Fitness Fox 3 iPlus

€449,- €500,00


Wanneer je thuis gebruik wilt maken van een crosstrainer is de Focus Fitness Fox 3 iPlus perfect! Naast dat deze crosstrainer stabiel en sterk is, is deze ook geruisloos. Naast het vliegwiel van 7 kilogram is deze crosstrainer van de nieuwste technieken voorzien. Zo heeft de crosstrainer een ingebouwde Bluetooth functie waardoor waarmee de crosstrainer contact maakt met je tablet of smartphone. Dankzij deze functie is het mogelijk om met interessante app’s te werken die het trainen leuk maken.

3. Goedkope crosstrainer: Focus Fitness Fox 3

€399,- €465,00

Wanneer je op zoek bent naar een zeer goedkope crosstrainer van hoge kwaliteit, dan is de Focus Fitness Fox 3 de ideale keus voor jou! Deze crosstrainer geeft je een stabiele training en is zo goed als stil tijdens het gebruik.

Door de verstelbare voetpedalen is de Focus Fitness Fox 3 geschikt voor verschillende lichaamslengtes. De crosstrainer heeft een vliegwiel met een gewicht van 7 kilogram wat zorgt voor een mooie ronde rotatie van het vliegwiel. Deze crosstrainer is erg populair, de Focus Fitness Fox 3 is zelfs zo populair dat hij de Best Reviewed award mei 2019 van Kieskeurig.nl heeft verdiend! Bekijk de volledige Focus Fitness Fox 3 review.

4. Focus Fitness Fox 5 iPlus

€749,- €900,00

De Focus Fitness Fox 5 iPlus is de nieuwste rear drive crosstrainer uit de Focus Fitness lijn. De hoge kwaliteit van deze crosstrainer is af te lezen aan het zware vliegwiel van 10 kilogram en bijvoorbeeld de verstelbare voetpedalen en de verstelbare lengtepas.

Het unieke kenmerk van deze crosstrainer zijn de handgrepen. Deze handgrepen zijn ontworpen om meer verschillende spiergroepen in het bovenlichaam te trainen.

Daarnaast heeft deze crosstrainer ook de mogelijkheid om via Bluetooth gekoppeld te worden aan je tablet of smartphone zodat je interactief kunt trainen. In maart 2017 heeft de Focus Fitness Fox 5 iPlus de Best Reviewed Award van Kieskeurig.nl ontvangen!

5. Focus Fitness Senator iPlus

€799,- €965,00

Focuss Fitness Senator iPlus

De Focus Fitness Senator iPlus bied je vele mogelijkheden en is voorzien van de meest moderne technieken. Zo heeft de crosstrainer een vliegwiel van 12 kilogram wat een soepele en natuurlijke beweging garandeerd!

Daarnaast zit het vliegwiel ook aan de voorkant. Met een vliegwiel aan de voorkant heb je een langere lengtepas en het grote voordeel van een vliegwiel aan de voorzijde is dat het minder belastend is voor uw gewrichten.

Voor de crosstrainer is ook een speciale app gemaakt waardoor je interactief kunt trainen. Download de app en koppel je tablet of smartphone via Bluetooth aan de hometrainer. Met dank aan de app kun je bijvoorbeeld ook een eigen route uitstippelen en deze via Google Streetview ook daadwerkelijk afleggen. Ga je in het echt een helling op, dan zal de crosstrainer automatisch ook verzwaard worden!

Professionele crosstrainer: Sole Fitness E95

Sole Fitness E95  €1.795,-

Sole Fitness E95

De Sole Fitness E95 is een van de meest professionele crosstrainers op dit moment. De verstelbare voetpedalen zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende medische therapeuten  en zorgen hierdoor voor een ergonomische work-out.

De Sole Fitness E95 beschikt over een app die je kunt verbinden aan het apparaat. Deze app meet al je persoonlijke gegevens en deze gegevens worden vervolgens na de training geüpload naar je persoonlijke pagina. Hierdoor kun je nauwlettend je voortgang in de gate houden.

Daarnaast heeft deze crosstrainer een elektronisch verstelbare hellingshoek. Hierdoor ervaar je een compleet andere work-out waarbij de focus ligt op de bovenbenen en de kuiten.

Prijs€1.995,-
Garantie onderdelen3 jaar
Garantie frame laswerkLevenslang
Afmetingen (L x H x B)209 x 55 x 171 cm
Gewicht120 Kilogram
Maximaal belastbaar gewicht150 Kilogram
Vliegwiel gewicht12 kg
AandrijfsysteemFront Driven
Aantal weerstandsniveaus20
Aantal trainingsprogramma’s10

Crosstrainer workout

Heb je een crosstrainer gekocht? Dan wil je natuurlijk een goede crosstrainer workout. Wij hebben voor je alvast een standaard trainingsschema samengesteld. Ideaal voor het verbranden van calorieën.

Om zo veel mogelijk calorieën te verbranden op de crosstrainer is het van belang dat je een goed trainingsschema hebt waarbij je de weerstandsniveaus steeds een stukje opvoert. Hieronder vind je een voorbeeld van zo’n trainingsschema.

Trainingsschema

MinutenWat moet je doen?Weerstandsniveau
00:00-05:00Warming-up: voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten3
05:00-06:00Voer het weerstandsvermogen op5
06:00-07:00Achterwaartse voetbeweging + gebruik handvaten5
07:00-09:00Voorwaartse voetbeweging + losse handvaten7
09:00-11:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten10
11:00-13:00Achterwaartse voetbeweging + gebruik handvaten6
13:00-15:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten8
15:00-19:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten6
19:00-21:00Achterwaartse voetbeweging + gebruik handvaten6
21:00-22:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten6
22:00-24:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten10
24:00-29:00Achterwaartse voetbeweging + gebruik handvaten8
29:00-31:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten8
31:00-34:00Achterwaartse voetbeweging + gebruik handvaten8
34:00-35:00Voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten5
35:00-40:00Cooling-down: voorwaartse voetbeweging + gebruik handvaten3

Is bovenstaand trainingsschema nog iets te intensief? Dat is helemaal niet erg. Je kan onderdelen naar keuze uit bovenstaand schema nog even achterwege laten. Zorg er wel voor dat je altijd een warming up en cooling down in je training verwerkt. Daarnaast is het raadzaam om voorwaartse en achterwaartse voetbewegingen in je training te houden. Veel train plezier!