Home > Koopadviezen > Beste crosstrainer

De beste crosstrainer van 2023: onze top 10

Ben je op zoek naar de beste crosstrainer van 2023? Met een crosstrainer kan je heerlijk een half uur tot drie kwartier thuis sporten terwijl je naar je favoriete serie kijkt, of luistert naar een lekker muziekje. Naast dat het ontspannend kan zijn, heeft het ook nog vele voordelen voor je gezondheid! In dit artikel beschrijf ik waar je op moet letten bij aankoop van je crosstrainer, de voordelen en wat een crosstrainer is.

Hieronder vind je alvast een overzicht van de populairste crosstrainers van dit moment! Lees onder de opsomming verder voor meer informatie over crosstrainers en waarop je moet letten bij het kopen van een crosstrainer. Daarna ga we dieper in op de specifieke crosstrainers uit onze lijst

De beste crosstrainers van 2023:

  1. Focus Fitness Fox 5
  2. Focus Fitness Fox 3 iPlus
  3. Focus Fitness Fox 3
  4. Focus Fitness Fox 5 iPlus
  5. Focus Fitness Senator iPlus
  6. Tunturi FitCross 50i Rear
  7. VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer
  8. Flow Fitness Glider DCT2000i Crosstrainer
  9. Kettler Omnium 300 Crosstrainer
  10. VirtuFit FDR 2.0i Ergometer Crosstrainer

Wat is een crosstrainer?

De crosstrainer is een cardio-toestel die vaak wordt gebruikt om een conditie op te bouwen of om vet te verbranden. Het is een van de populairste fitnessapparaten in de sportschool. Het apparaat bestaat uit een “vliegwiel”, handvaten en loopplanken. Door je voeten te plaatsen op de loopplanken en met beide handen de handvaten vast te pakken maak je een voortschuivende beweging. De bewegingen hebben een gelijkenis met langlaufen.

Welke spieren train je op een crosstrainer?

Met een crosstrainer train je spieren zoals je buikspieren, biceps, triceps, quadriceps en hamstrings. Hierbij kan je ook wel stellen dat je dus je hele lichaam traint. Dit is het grootste voordeel ten opzichte van fietsen of hardlopen. Wil liever echt spiergroei realiseren? Kies dan voor andere fitnessapparaten voor thuis.

Voordelen crosstrainer

Een crosstrainer biedt vele voordelen. Het is niet voor niets het meest populaire fitnessapparaat. Het apparaat heeft een positief effect op je bloeddruk en verminderd de kans op hart- en vaatziekten. Ook wanneer je rugklachten of zwakke spieren hebt is dit een ideaal apparaat. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

1. Minimale belasting gewrichten

Voor mensen met zwakke knieën of enkels is de crosstrainer echt een aanrader. Crosstrainen heeft veel overeenkomsten met hardlopen. Het voordeel van crosstrainen tegenover hardlopen is dat je geen wrijving hebt met bijvoorbeeld het wegdek. Hierdoor is de belasting op je gewrichten vele malen lager.

2. Afvallen

De crosstrainer is een geschikt cardio apparaat om kilo’s te verliezen. Wanneer je zorgt voor een gevarieerde work-out, een work-out met intervallen, verbrand je ook op de crosstrainer veel calorieën. Daarnaast gaat het verbranden van calorieën ook langer door dan alleen de periode dat je daadwerkelijk beweegt. Door te trainen op de crosstrainer verbrand je gemiddeld 8 tot 12 calorieën per minuut.

3. Full body workout

Tijdens een work-out op de crosstrainer worden vrijwel alle spieren van je lichaam getraind. Voor een full body work-out is het belangrijk dat je afwisselt in voorwaartse en achterwaartse bewegingen en dat je varieert in het wel of niet vasthouden van de handvaten.

Wanneer je een voorwaartse beweging maakt, ligt de focus vooral op de voorkant van je benen en wanneer je een achterwaartse beweging maakt is dit precies andersom. Het vasthouden van de handvaten heeft als gevolg dat je schouders, armen en rug getriggerd worden. Wanneer je de handvaten loslaat, ligt de focus vooral op je core (je buik en je onderrug).

4. Sterke beenspieren

Crosstrainen is een erg goede manier om sterkere onderbenen te krijgen. Bij het crosstrainen gebruik je namelijk al je spieren in je onderbenen. Dit komt omdat door de beweging van de crosstrainer de spieren in je onderbeen op spanning komen. Dit resulteert in sterkere onderbenen.

5. Goed bij rugklachten

Doordat je met het trainen op een crosstrainer weinig weerstand hebt, is het een ideale manier om je rugspieren en de stabiliteit te trainen. Doordat de training weinig belastend is, is het bij veel mensen die rugklachten ervaren toch mogelijk om aan crostraining te doen.

6. Goed voor je gezondheid

Cardiotraining heeft veel positieve effecten op je gezondheid. Zo verbeterd cardiotraining je conditie, heeft het een positief effect op je bloeddruk, verminderd het de kans op hart- en vaatziekten en verminderd het de kans op botontkalking. Al met al, zeer goed voor je gezondheid.

Crosstrainer kopen, waar op letten?

Wanneer je een crosstrainer gaat kopen moet je letten op enkele belangrijke eigenschappen. Naast dat de prijs, de garantie en de afmetingen natuurlijk erg belangrijk zijn in je keuze, zijn er ook enkele eigenschappen die van invloed zijn op de gebruiksvriendelijkheid van de crosstrainer zoals het gewicht van het vliegwiel en de aandrijving.

Naast het vliegwiel is de aandrijving van belang. Zo heb je voor en achter aangedreven crosstrainers. Het voordeel van een voor aangedreven crosstrainer is dat je vlakkere bewegingen maakt die te vergelijken zijn met langlaufen. Deze bewegingen zijn minder belastend voor je gewrichten.

Gewicht vliegwiel

Iedere crosstrainer heeft een vliegwiel, achter (rear driven) of voor (front driven), die tijdens het gebruik in beweging wordt gebracht. Het gewicht van het vliegwiel heeft invloed op het aanvoelen van de beweging die je maakt. Het is namelijk zo, hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe natuurlijker en vloeiender de bewegingen op de crosstrainer aanvoelen. Een te licht vliegwiel kan zorgen dat bewegingen schokkerig aanvoelen.

Weerstandsniveaus

Naast het vliegwiel heeft ook het weerstandsniveau een grote invloed om een vloeiende beweging te garanderen. Hoe meer weerstandsniveaus je hebt, hoe beter de crosstrainer op je training is af te stellen. Daarnaast zorgen hogere weerstandsniveaus ook voor vloeiendere bewegingen.

Front of rear driven

Een crosstrainer kan voor (front) of achter (rear) worden aangedreven. Een crosstrainer die aan de voorkant aangedreven wordt, heeft het vliegwiel aan de voorkant. Bij front driven crosstrainers maak je een vlakkere beweging die te vergelijken is met de beweging die je maakt met bijvoorbeeld langlaufen. Het voordeel van front driven ten opzichte van rear driven is dat de bewegingen minder belastend zijn voor uw gewrichten.

Bij een rear driven crosstrainer zit het vliegwiel zoals je zelf al kan voorspellen aan de achterkant. Dit heeft als gevolg dat je een langere pas maakt die daarnaast ook minder vlak is, waardoor de pas actiever aanvoelt dan bij front driven crosstrainers. De beweging die je maakt bij rear driven crosstrainers is het best te vergelijken met de beweging die je maakt met wandelen en hardlopen.

Prijs

Uiteraard is de prijs ook een belangrijke factor bij het kopen van een crosstrainer. De prijzen van crosstrainers variëren van €400,- tot maar liefst €3000,-. De prijs is voornamelijk afhankelijk van alle opties die je wilt. Zo zijn er crosstrainers met ingebouwde tablets en boordcomputers. Deze zijn niet altijd noodzakelijk om je sportdoelen te bereiken.

Geluid

Ga je wel eens naar de sportschool, dan heb je vast wel wat ervaring met crosstrainers. Deze apparaten kunnen nogal wat lawaaierig zijn. Let dus goed op of de crosstrainer veel lawaai maakt.

Wil je het algehele aanbod aan crosstrainers zien?

Wil je liever het algehele crosstrainer aanbod zien van verschillende websites? Hieronder staan drie handige websites met een groot assortiment aan crosstrainers:

>> Crosstrainers bij Coolblue <<

>> Crosstrainers bij Betersport << 

>> Crosstrainers bij Fitwinkel.nl <<

1. Focus Fitness Fox 5

focus fitness fox 5

De crosstrainer Focus Fitness Fox 5 is door zijn betaalbare prijs en zijn zeer goede kwaliteit, de meest verkochte en best beoordeelde crosstrainer van 2017.

Dankzij een vliegwiel van 10 kilogram heeft de crosstrainer een erg natuurlijke en soepele manier van bewegen. De voetpedalen kunnen in drie standen versteld worden en de lengtepas kan in vier standen worden versteld.

Door deze eigenschappen is de Focus Fitness Fox 5 dé crosstrainer voor thuis! Of je hem nu gebruikt voor revalidatie, om in beweging te blijven, of om er intensief gebruik van te maken. Altijd goed want de Focus Fitness Fox 5 is geschikt voor iedereen!

Bekijk onze volledige Focus Fitness Fox 5 review.

2. Focus Fitness Fox 3 iPlus

Wanneer je thuis gebruik wilt maken van een crosstrainer is de Focus Fitness Fox 3 iPlus perfect! Naast dat deze crosstrainer stabiel en sterk is, is deze ook geruisloos. Naast het vliegwiel van 7 kilogram is deze crosstrainer van de nieuwste technieken voorzien.

Zo heeft de crosstrainer een ingebouwde Bluetooth functie waardoor waarmee de crosstrainer contact maakt met je tablet of smartphone. Dankzij deze functie is het mogelijk om met interessante app’s te werken die het trainen leuk maken.

3. Focus Fitness Fox 3

Wanneer je op zoek bent naar een zeer goedkope crosstrainer van hoge kwaliteit, dan is de Focus Fitness Fox 3 de ideale keus voor jou! Deze crosstrainer geeft je een stabiele training en is zo goed als stil tijdens het gebruik.

Door de verstelbare voetpedalen is de Focus Fitness Fox 3 geschikt voor verschillende lichaamslengtes. De crosstrainer heeft een vliegwiel met een gewicht van 7 kilogram wat zorgt voor een mooie ronde rotatie van het vliegwiel.

Deze crosstrainer is erg populair, de Focus Fitness Fox 3 is zelfs zo populair dat hij de Best Reviewed award mei 2019 van Kieskeurig.nl heeft verdiend! In 2023 is het nog steeds een topmodel crosstrainer.

Bekijk onze volledige Focus Fitness Fox 3 review.

Of bekijk ons koopadvies over een ‘goedkope crosstrainer‘.

4. Focus Fitness Fox 5 iPlus

De Focus Fitness Fox 5 iPlus is de nieuwste rear drive crosstrainer uit de Focus Fitness lijn. De hoge kwaliteit van deze crosstrainer is af te lezen aan het zware vliegwiel van 10 kilogram en bijvoorbeeld de verstelbare voetpedalen en de verstelbare lengtepas.

Het unieke kenmerk van deze crosstrainer zijn de handgrepen. Deze handgrepen zijn ontworpen om meer verschillende spiergroepen in het bovenlichaam te trainen.

Daarnaast heeft deze crosstrainer ook de mogelijkheid om via Bluetooth gekoppeld te worden aan je tablet of smartphone zodat je interactief kunt trainen.

In maart 2017 heeft de Focus Fitness Fox 5 iPlus de Best Reviewed Award van Kieskeurig.nl ontvangen! Maar ook in 2023 is dit nog steeds een topper!

5. Focus Fitness Senator iPlus

De Focus Fitness Senator iPlus bied je vele mogelijkheden en is voorzien van de meest moderne technieken. Zo heeft de crosstrainer een vliegwiel van 12 kilogram wat een soepele en natuurlijke beweging garandeerd!

Daarnaast zit het vliegwiel ook aan de voorkant. Met een vliegwiel aan de voorkant heb je een langere lengtepas en het grote voordeel van een vliegwiel aan de voorzijde is dat het minder belastend is voor uw gewrichten.

Voor de crosstrainer is ook een speciale app gemaakt waardoor je interactief kunt trainen. Download de app en koppel je tablet of smartphone via Bluetooth aan de hometrainer.

Met dank aan de app kun je bijvoorbeeld ook een eigen route uitstippelen en deze via Google Streetview ook daadwerkelijk afleggen. Ga je in het echt een helling op, dan zal de crosstrainer automatisch ook verzwaard worden!

6. Tunturi FitCross 50i Rear

De volgende crosstrainer in ons koopadvies is de Tunturi FitCross 50i Rear. Dit model heeft een vliegwiel aan de achterkant. Hierdoor zijn je bewegingen korter dan bij een vliegwiel aan de voorkant. 

Het apparaat heeft een tablethouder. Dit is super handig wanneer je de iConsole+ of Tunturi routes app wil gebruiken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om digitale routes af te leggen door bijvoorbeeld Parijs.

De FitCross 50i Rear heeft 32 weerstandniveaus, zodat je de training extra zwaar kan maken. Een andere handige functionaliteit zijn de transportwieltjes. Hierdoor kan je hem na gebruik weer op een veilige plek opbergen, zodat hij niet in de weg staat.

Het apparaat beschikt daarnaast ook over een bidonhouder en de pedalen zijn in hoogte verstelbaar. 

7. VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer

De VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer is fantastisch mooie crosstrainer. Het apparaat heeft het vliegwiel aan de achterkant en beschikt over 32 weerstandsniveaus. Het gewicht van het vliegwiel is 20 kilo.

De iConsole Total Fit Ergometer is te koppelen met Bluetooth aan verschillende applicaties, zoals Kinomap voor virtuele hardlooproutes en Fit Hi Way om je trainingsgegevens te monitoren. Om optimaal gebruik hiervan te maken heeft het apparaat ook een tablethouder.

Het apparaat heeft ruim 24 programma’s voor training en hij beschikt over een LCD scherm. Hierop kun je eenvoudig je calorieverbruik en je snelheid zien. Hij is daarnaast perfect voor revalidatie, dankzij de ergometerfunctie. Deze toont het wattage van je bewegingen op het scherm.

Ook dit model beschikt over handige transportwieltjes om hem eenvoudig op te bergen, wanneer je hem niet meer nodig hebt.

8. Flow Fitness Glider DCT2000i Crosstrainer

De Flow Fitness Glider DCT2000i Crosstrainer is een crosstrainer met maar liefst 24 trainingsprogramma’s en ruim 16 weerstandniveaus. Het apparaat beschikt over een hartslagmeter en een LCD scherm.

Op het LCD scherm kan je de belangrijkste prestaties zien, zoals snelheid, RPM, tijd, afstand, Watt, hartslag en calorieën. Ook dit apparaat is met Bluetooth te koppelen aan een tablet of smartphone. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de Kinomap app te koppelen met het apparaat.

Een ander voordeel van de Flow Fitness Glider DCT2000i zijn de verstelbare anti-slip pedalen. Hij heeft ook handige transportwieltjes om het apparaat eenvoudig op te bergen.

9. Kettler Omnium 300 Crosstrainer

De volgende crosstrainer in ons koopadvies is de Kettler Omnium 300 Crosstrainer. Dit model heeft een breed aanbod aan trainingsmogelijkheden. Hij beschikt over 10 verschillende trainingsprogramma’s en daarnaast is het ook mogelijk om met de editor een eigen trainingsprogramma in te stellen!

Het vliegwiel zit aan de voorkant van dit apparaat en heeft een gewicht van 18 kilo. Deze is zeer nauwkeurig in te stellen via een motorisch verstelbaar magneetbandsysteem met ruim 15 weerstandsniveaus.

Bij het trainen met dit fitnessapparaat gebruik je meer spieren dan je zal denken. Enkele spieren die je ermee traint zijn: billen, benen, buik, rug, armen en je schouders.

De Kettler Omnium 300 beschikt tevens over Bluetooth, zodat je eenvoudig je tablet of smartphone kunt koppelen en gebruik kan maken van de Kinomap app. Ook heeft hij een tablet houder, zodat je eenvoudig deze kan bevestigen aan het apparaat.

10. VirtuFit FDR 2.0i Ergometer Crosstrainer

De laatste crosstrainer uit ons koopadvies is de VirtuFit FDR 2.0i Ergometer. Het apparaat beschikt over ruim 21 trainingsprogramma’s en heeft 16 weerstandsniveaus. Ook kan je 5 verschillende hellingshoeken instellen voor een nog zwaardere training!

Het vliegwiel zit aan de voorkant van dit model, hierdoor worden je gewrichten minder belast en voelen de bewegingen een stuk fijner aan. Het wiel heeft een gewicht van 14 kilo.

De VirtuFit FDR 2.0i Ergometer heeft een tablethouder en een bidonhouder. Hierdoor kan je met gemak je tablet aan het apparaat bevestigen en hem koppelen aan bijvoorbeeld de Fitshow app. Hier kun je doelen instellen, trainingsschema’s maken en je voortgang bijhouden.

Na het gebruik is het apparaat eenvoudig om te bergen met de handige transportwieltjes. Zo staat hij niet meer in de weg en heb je weer alle ruimte op de plek waar je het apparaat gebruikt.

Dit was de beste crosstrainer top 10 van 2023

Heb je al zin gekregen om te gaan sporten op een gemakkelijke manier vanaf thuis? 

Bekijk dan onze handige koopadviezen en blogs over crosstrainers en andere fitnessapparatuur! Bekijk onze pagina’s en bestel jouw crosstrainer online!